Jómagyar.hu termékek

Adalékanyag mentes és 100 %-ban magyar, a magyar munkahelyekért!

A kosár üres    Kosárhoz
Teljes_ki__rl__s_4ef35ae1ef6fd.png
PDFNyomtatásE-mail

5 kg teljes kiőrlésű liszt - Ár:1100 Ft

Egy rendelésben max. 5 kg liszt rendelhető csomagküldés esetén(MPL-PP). A teljes kiőrlésű liszt tartalmazza mindazt az élelmi rostot, ásványi anyagot és vitamint, ami sajnos a sima lisztekből már hiányzik!
Fogyasztói ár1 100 Ft
Cikkszám: 0073
Termék elérhetősége: Raktáron

Teljes kiőrlésű váci liszt 5 kg - Ár: 1100 Ftteljes kiorlesu_liszt

Átvételi pontok súlyhatárai:

XV. ker szombat: nincs súlyhatár

XI. ker. Pí víz bolt:15 kg

III.ker. Madzsar u.: 10 kg

VII.ker. Mentes nasi: 5 kg

X. ker. Soroksári u. 5 kg

Manapság divatos ismét szapulni a jó öreg teljes kiőrlésű lisztet, hogy nem is tartalmaz kevesebb kalóriát, illetve, hogy mennyire veszélyes, mert Fuzáriumot tartalmaz!! Én két dolgot ajánlok mindenki figyelmébe: friss teljes kiőrlésű lisztet kell mindig felhasználni és át kell gondolni, hogy az ember milyen lisztet evett évezredeken keresztül, tehát mihez tudott hozzászokni az emésztőrendszere...

Már több ezer éve az ember őrölte a gabona magvakat, kép itt található:http://jomagyar.hu/egeszseg-cikkek/47-a-paleolit-taplalkozasrol-koezertheten.html

A búza és a liszt minőségét laboratóriumi vizsgálatokkal és próbacipó sütésével ellenőrzik. A malom HACCP minőségbiztosítási rendszert alkalmaz. A teljes kiőrlésű liszt nagyon ajánlott az egészséges táplálkozás berkeibe visszatérni vágyóknak, ugyanis a sima lisztek csak kalóriát tartalmaznak, az élelmi rost, ásványi anyagok, vitaminok majdnem teljesen hiányoznak belőlük. A különbség a fehér, illetve a finomított liszt és a teljes őrlésű liszt között az, hogy a finomított liszt nem tartalmazza a gabonaszem héját és csírakezdeményét.

Ezáltal a finomított liszt ásványi anyag és nyomelem tartalma – mint ahogy ez az alábbi táblázatból is kiderül - elenyésző a teljes kiőrlésű lisztéhez képest. Nézzük, mennyivel több értékes anyagot tartalmaz a teljes kiőrlésű liszt - az, amelyben a korpa és a csíra is a lisztben marad(hatott): • vasból 84%-kal többet, mint a fehérliszt • rézből 75%-kal többet • magnéziumból 52%-kal többet • mangánból 71%-kal többet káliumból 76%-kal többet • kalciumból 50%-kal többet • B1-vitaminból 86%-kal többet • B2-vitaminból 69%-kal többet • B3-vitaminból (niacin) 86%-kal többet • B5-vitaminból (pantoténsav) 54%-kal többet • B6-vitaminból 50%-kal többet A-vitaminból 100%-kal többet • E-vitaminból 100%-kal többet, azaz a fehérlisztben ez utóbbi kettő nincs, a 100-féle rostanyag csak a teljes kiőrlésű lisztben található meg. A felsorolt anyagok (ásványi anyagok és vitaminok) élettani hatásairól annyit, hogy a vérképzéstől kezdve az izom- és az idegrendszer működéséig, a látástól a bőrünk állapotáig, az állóképességünktől a méregtelenítő funkciónkig - mindegyik elképzelhetetlen nélkülük. Az utóbbi évszázadok tendeciái alapján a kutatások azt mutatják, hogy a kevesebb növényi eredetű táplálék és a nagymértékű hús-és sajtfogyasztás rendkívül károsan hat az emésztőrendszerre. Ezeknek a hatásoknak egy részét mi magunk is megtapasztalhatjuk, ha megnézzük a fehér és a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér fogyasztása után: Fehér kenyér esetében kisebb a teltségérzet, ezért többet fogyasztunk belőle.

Ez azért történik, mert a rostban szegény élelmiszerek kisebb nyál-és gyomornedv termelődést okoznak, és a gyomor idő előtt kiürül. Így könnyen túlléphetjük a napi kalóriaszükségletet. A fehér kenyér hosszabb ideig marad a bélben (kb. 40 órát), mint a teljes kiőrlésű lisztből készült (kb.24 órát), ami kedvezőtlen hatásokkal jár: megnő a kalóriadús tápanyagok felszívódása (szénhidrátok, zsírok, nitrogéntartalmú vegyületek), amely elősegítheti az elhízást, megnő a "rossz koleszterin" felszívódása, és megemekedik az anyagcserezavar okozta megbetegedések (koszorúér-elmeszesedés, epebetegség) kialakulásának kockázata, csökken az epesav lebomlása és felszívódása, megnő a belső hasi nyomás, amely akadályozza a vénás visszaáramlást a végbél és az alsó végtagok területén. A legtöbb kenyérfajta nem tartozik az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek közé. A legjobb és legalacsonyabb glikémiás indexű kenyér a teljes kiőrlésű, amely szeletenként kb. 2g rostot tartalmaz. Általánosságban elmondható, hogy minél kevésbé tömör, és minél lágyabb egy kenyér tésztája, annál kedvezőtlenebb a vércukor szintjére gyakorolt hatása. Egyre több vizsgálat látszik alátámasztani azt a tényt, hogy az alacsony rosttartalmú, fehérlisztből készült lágy kenyér fogyasztása inzulinrezisztencia, csökkent glukóztolerancia és számos emésztési rendellenesség kialakulásával hozható összefüggésbe. A finomított fehér lisztből készült kenyér magas glikémiás reakciót idéz elő, sőt akár kiugróan magas vércukor-értéket is eredményezhet.

örlőkőA könnyű tésztájú fehér kenyeret könnyű megrágni és megemészteni ellentétben a sűrű, nehezebben megrágható teljes kiőrlésű kenyérrel. A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér savanykás ízű, amit sokan nem szeretnek, de a legtöbb Magyarországon forgalomba kerülő „teljes kiőrlésű” étel csak részben készül ilyen gabonából. A legalább részben teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó termékek még mindig sokkal jobb alternatívát jelentenek a fehér kenyerekkel szemben. Sokszor előfordul, hogy a barna kenyerekről kiderül, hogy színük ellenére fehérlisztből készülnek, de erről könnyen megbizonyosodhatunk. A kenyereknél sajnos nem minden esetben találunk részletes leírást arról, hogy miből is készültek; itt a kenyér illata és állaga lehet mérvadó. A legegyszerűbb, ha egymás mellé teszünk egy azonos súlyú barna és fehér kenyeret. Ha ugyanakkorák és félbevágtva azt látjuk, hogy ugyanolyan „lyukacsosak” és a héjuk is hasonló, akkor szinte biztos, hogy a kenyér színezéktől barna. Gyanúnkat erősítheti, ha a barna kenyér kávé illatú – a karamell mellett ugyanis ez az egyik leggyakoribb színezőanyag. Kép: örlőkő az ősember idejéből

Figyelem a weboldal félelmetes cookie-kat használ..

Többet

Értem

Ez a kötelező felhívás arról, amit mindenki tud: cookie-kat használ a program a weboldal, mint minden oldal földön...