Jómagyar.hu szagtalanított napraforgó étolaj 1000 ml - Ár: 1500 Ft
A termék fogyasztását egészségügyi okokból nem ajánljuk. Helyette ajánljuk a Solio Paleolajat csökkentett omega-6 tartalommal vagy a repceolajat !
Nem ajánljuk sütéshez, mert nagyon sok Omega-6 zsírsavat tartalmaz, ami önmagában is gyulladás - és rákkeltő, nem beszélve a hő hatására történő transz-zsírsavvá alakulásról. A repceolaj alkalmasabb sütéshez, de a legjobb az állati zsír!
Források általunk, amikben a rossz Omega3-Omega-6 arányról és annak rákkeltő hatásáról van szó:
Prosztatarák: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23659447/
Emlőrák: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3987049/
Hasznos link a leggyakoribb étolajok zsírsavösszetételéről: https://www.herts.ac.uk/oregin/files/Rapeseed-oil-quality-health-review_26-4-19.pdf
A leggyakrabban használt étkezési olajok omega-3/omega-6 tartalma (100 grammonként)
Sajtolása megegyezik a szagos változatéval, de utána még dezodorálják, ami egy vízzel kevert hőkezelést jelent. Ha többet rendelne, 15 db van egy kartonban.
Hidegen sajtolt étolaj árak itt, de ezek nem szagtalanítottak: http://www.argep.hu/trend/HIDE/Hidegen-sajtolt-etolaj.html
Table 1. Contents of different vegetable oils
Rapeseed oil Palm oil Soybean oil Olive oil Sunflower oil Corn oil Reference
SFAs (g/100 g food) 6.6 47.80 15.6 14.3 12 14.4 Finglas et al., 2015
MUF (g/100 g food) 59.3 37.10 21.3 73.0 20.5 29.9 Finglas et al., 2015
PUFA (g/100 g food) 29.3 10.4 58.8 8.2 63.3 51.3 Finglas et al., 2015
Linoleic acid (g/100 g food) (omega-6) 20 10.1 52 8 63 50 Finglas et al., 2015
α-linolenic (g/100 g food) (omega-3) 9.6 0.3 7.3 0.7 0.1 0.9 Finglas et al., 2015
Oleic acid (g/ 100 g food) (omega-9) 57.6 37.1 20.8 71.9 20.2 29.4 Finglas et al., 2015
Phytosterols* (mg) 250.7 38.8 330.0 113.8 290.0 845.0 Finglas et al., 2015
Vitamin K (Phylloquinone µg) 112.5 7.90 131.0 57.5 6.3 3.0 Finglas et al., 2015
Vitamin E (mg) 22.21 33.12 16.06 5.10 49.22 17.24 Finglas et al., 2015
Saturated fatty acids (SFAs), monounsaturated fatty acids (MUF), polyunsaturated fatty acids (PUFA).
*Phytosterols include beta-sitosterol, brassicasterol, campesterol, delta-5-avenasterol, delta-7-avenasterol, delta-7-stigmastenol and stigmasterol.A szagtalanított étolaj egy hőkezelésen esett át, ami abból áll, hogy vizet kevernek az olajhoz, majd azt 160 C fokon , zárt rendszerben elpárologtatják belőle. Ezt dezodorálásnak hívják az étolaj gyártásban, ezt csinálják a finomított étolajjal is. Ez az étolaj már nem minősül hidegen sajtoltnak, bár sajtolása hideg sajtolás.
A vásárlók 50 %-a a szagos, azaz natúr étolajat választja, de vannak, akik nem szeretik a napraforgó illatát a konyhában, illetve sütésnél-főzésnél van 1-2 étel, amihez valóban nem illik a napraforgó íz és illat.
Tipp: ha a hidegen sajtolt étolaj hidegben, pl. hűtőgépben opálosodik, azaz elveszíti "tükrösségét", áttetszőségét, akkor sok benne a viasz, ami nem jó, mert a viasz könnyen meg tud égni sütéskor. Az általunk forgalmazott étolaj hidegben sem opálosodik, mert a viasz nagy része ki lett szűrve belőle. A viasz füstpontjáról sem magyarul, sem angolul nem találtam adatokat.