Kedves vevőinknek, hogy értsék is a paprikavásárlást!
A paprika mind a szín, az íz, az illat és az őrlés szempontjából is első osztályú.
ASTA értékekhez tartozó minőségi kategóriák a Magyar Élelmiszerkönyv szerint:
A paprika minőségi osztályai Magyarországon
A 4 féle fűszerpaprika kategória már nem alkalmazható, mivel a 2-8720 számú irányelvet érvénytelenítették, és a helyébe a 2-211 számú irányelv lépett.
ASTA 100 alatt II. osztályú, míg ASTA 100 felett első osztályú a paprika őrlemény, ASTA 120 felett pedig különleges.
Csípősség szempontjából:
– ha az őrlemény kapszaicintartalma nem haladja meg a 100 mg/kg-ot, csípősségmentes,
– ha az őrlemény kapszaicintartalma 100–200 mg/kg között van, enyhén csípős, magyaros ízű és jellegű,
– ha az őrlemény kapszaicintartalma meghaladja a 200 mg/kg-ot, akkor csípős ízű.
A paprika őrlési finomsága: 100 % átesés 0,5 mm-es szitán.
A magyar fűszerpaprika-őrleményeket az érzékszervi tulajdonságok, a fizikai, a fizikai-kémiai, illetve a kémiai jellemzők alapján minőségi csoportokba (minőségekbe) lehet sorolni. Ezek az elnevezések tehát minőséget, nem fajtát/ízt jelölnek.