I. osztályú magyar tavaszi fokhagyma Ára: 1800 Ft
Ez a tavaszi fokhagyma annyiban különbözik az őszi fokhagymától, hogy kisebb mérete van és tovább áll el. Ideális tárolás esetén kihúzza a következő betakarításig, azaz júniusig. Hűvös, hideg, száraz helyen tárolandó, az ideális a 3-4 C fok, persze ez otthoni körülmények között nehezen biztosítható.
Mi a különbség a tavaszi és őszi fokhagyma között?
Az őszi fokhagyma terméshozama jóval nagyobb, és hamarabb betakarítható. A méretbeli különbség egyik oka, hogy nagyobb a víztartalma, azonban lazább húsú és enyhébb az aromája, hamarabb romlik. Buroklevelén és gerezdhéján lilás színeződés található. Megfelelő, azaz hűvös és száraz helyen történőtárolással januárig februárig áll el.
A tavaszi fokhagyma nagy előnye, hogy nagyobb a szárazanyagtartalma, és tovább eltartható, mint az őszi. A nagyobb szárazanyag tartalom miatt koncentráltabb az ízanyaga, így az ételbe kevesebb mennyiség kell ugyanazon ízhatás eléréséhez. A tavaszi fokhagyma kemény, elálló, jól tárolható, ízét-zamatát májusig megtartja. A héja vékony, fehér.