Vegyes virágméz 950 g

Vegyes virágméz 950 g-ár 2100 Ft Ismét foglalkozunk mézzel. Volt méhészként tudom, hogy milyen az igazi méz! 

2 100 Ft
Beschreibung

Vegyes virágméz 950 g-ár 2100 Ft

Ismét foglalkozunk mézzel. Több év kihagyás után ismét forgalmazunk mézet. A méz ára az elmúlt 4-5 évben drasztikusan emlekedett. 4-5 éve nem volt egy normális méhészeti évead/szezon, nagyon kevés méz termett, nagyon támad a méhatka.

Igazi művész az a méhész, aki meg tudja fékezni az atkainváziót. 

Néhyány szó a vegyes virágméekről

Vegyes méz kora tavasszal gyümölcsfákról, elegendő csapadék esetén a nyár folyamá akár mézelő vadvirágokról is, és nyár végén erdei méz, azaz mézharmat tartalmú és/vagy napraforgó tartalmú mézeket jelent.

A fajtamézek is "szennyezettek" különböző virágok nektárjaival, de azok túlnyomó részben például az akác, selyemfű, hárs virágok nektárjából készúlnek a méhek által. Mikor a méhészet például az akác előtt még kipergeti a tavasz elejétő május elejéig  akaptárben képződött mézet, az a zavaszi virágméz. Ha a környéken nincsen repce, akkor az akác után ismét megjelenhet vegyes virágméz a kaptárakban a másus végétől. ( A repce sajnos azonnal az akác után vagy párhuzamosan mellette virágzik, ezért nagyon vigyáznia kell a méhésznek, hogy ne "szennyezze be" az akácmézét a repce.)

A vegyes viráhméz összetétele

A vegyes virágmézet a méhek jó esetben az erdők-mezők és a nagy mg-i  táblákat elválasztó fás-virágos sávok-foltok, gyümölcsösök  területérűl gyűjtik be. Sok esetben gyógynövények virágai is belekerülnek, életem egyik legfinomabb akácmézét egy baéatoni CBA-ban vásároltam nyaralás alkalmával, amiben orvosi pemetefű illata volt felfedezhető! Az akác virágzásának elén és végén pergetett mézek persze akácot is tartalmazhatnak. A méhészek szerint ezért a legtöbb jótékony összetevővel rendelkező méz az vegyes virágméz.

Sok esetben Magyarországon nagy naprafrogó méz tartalmú mézeket is vegyes virágméznek adnak el, ezek gyorsan és sárgára kristályosodnak, van egy kis napraforgó virág szaguk. Ez kerülendő nálunk, mivel a naparaforgó is egy nagy vegyszerterhelt hasonnövény. Ez vonatkozik a repcére is.

A nyár vége felé, leginkább augusztusban, erdei méz vagy mézharmat tartalmú vegyes mézek jelenhetnek meg a kaptárakban. Ezek sötétebbek és karamellás ízűek, nagyon értékes méznek számítanak, mert nem minden évben hordják a méhek.

Családomnak én mindig vegyes virágmézet adok, mert szeretjük változatosabb ízeiket és több (esetleges) gyógyhatásukat. 

Miért kristályosodik a vegyes virágméz?

Minél több egy nektárban a szőlőcukor (glükóz), annál gyorsabban kristályosodik. Minél több egy mézben a gyümölcscukor (fruktóz), annál lassabban kristályosodik. 

A glükóz-fruktóz aránynak 1:1,3 felett kell lennie ahhoz, hogy a méz hosszabb ideig folyékony maradjon. Az akácmézek esetében ez az arány 1:1,4-1,7 között van, emiatt ezek a mézek nagyon nehezen kristályosodnak.

A repce- és gyümölcsmézek esetében ez az arány 1:1,02-1,16 között van, emiatt ezek a mézek kb. 1 hónap alatt teljesen kikristályosodnak."

Vegyes virágméz 950 g Ár: 2100 Ft 

Daten
Artikel-Nr.:
mez007
Bewertungen
Sei der erste der eine Bewertung schreibt!