Kompromisszummentes minőség kedvező áron!  Csak Magyar termékek! 5 ingyenes budapesti átvételi pont 5500 Ft-tól!  Foxpost csomagküldés 155 pontra 7000 Ft-tól: 1050/850/500/0 Ft. Az átvételi pontok minimális rendelési összegei: XV. ker. 1 Ft (250 Ft díj 5500 Ft-ig!), III., XI., XIII.,XIV. ker. 5500 Ft.

Növényvédő szermaradványok a banánban és narancsban

Íme levelem, amit 03.03-án küldtem el.

Tisztelt Hölgyem/Uram!

banán munkásTegnap beszélgettem egy agrármérnők ismerőssel.. Azt állította, hogy a banán narancs igen jelentős növényvédelmet kap a termelő országokban. Ezt én is osztom, mivel nyilván monokultúrákban, “nagytáblásan” termeszthetik őket. Az érett gyümölcs szállítását, szavatosságát elősegítő héjra juttatott szerekről tudunk már régóta, ezek állítólag a héj eltávolításával megoldódnak. Kép:a munkakörülmények azért nem európaiak (Mexikó)

Kérdésem:

Az általunk is nagyrabecsült NÉBIH végez-e rendszeres vagy szúrópróbaszerű laborvizsgálatokat a növényben felszívódott peszticidek megengedett mennyiségére?

Előre is köszönöm idejüket, üdvözlettel: Briglovics Zalán

A NÉBIH válasz már 5 nap múlva megérkezett:

Tisztelt Briglovics Zalán Úr!

A NÉBIH kiemelten kezeli a déli gyümölcsök növényvédőszer-maradék tartalmának vizsgálatát, ezért évről-évre emelt mintaszámmal vizsgálja a kockázatbecslés alapú éves terve, valamint a fogyasztók által is kedvelt szupermenta terméktesztek keretében.

Alapvetően a hagyományos termesztésből származó déli gyümölcsöket gombaölő hatású növényvédő szerekkel kezelik a citrusfélék tárolási gombabetegségeinek megelőzésére. A hatóanyagok a héjba beszívódva megakadályozzák annak elrothadását, viszont a gyümölcsrészbe való bejutásuk igen kismértékű. A vizsgálatokat a NÉBIH kiterjesztette a fogyasztási körülményekre is, azaz megvizsgáltuk a megmosott és lereszelt narancs héját és külön a narancsvelőt is. A kimutatott szermaradék általában a narancshéjban volt kimutatható, azonban igen kis koncentrációban.

A banán kultúrában alkalmazott növényvédő szerek döntő többsége csak a héjban marad és nem kerül be a banán húsába, így tovább csökken a fogyasztók szervezetébe kerülhető szermaradék.

A mért értékek alapján végzett élelmiszerbiztonsági-kockázatbecslés eredménye, hogy egészségügyi kockázat a vizsgált minták és mért hatóanyagok (növényvédőszer-maradékok) esetében nem valószínűsíthető, mivel több – esetenként több száz – kg terméket kellene elfogyasztani az egészségügyi kockázat alsó határának eléréséhez.

Javasoljuk, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy felhasználás előtt minden esetben erőteljesen mossák le vízzel.

Tisztelettel:

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu

portal.nebih.gov.hu

http://www.facebook.com/nebih.hu

 

    Vélemény, hozzászólás?

    Védett tartalom!

    Főmenü

    Árukereső.hu Árukereső.hu