Kompromisszummentes minőség kedvező áron!  Csak Magyar termékek! 6 ingyenes budapesti átvételi pont 5500 Ft-tól!  Foxpost csomagküldés 155 pontra 7000 Ft-tól: 1050/850/500/0 Ft. Az átvételi pontok minimális rendelési összegei: XV. ker. 1 Ft (250 Ft díj 5500 Ft-ig!), III., XI., XIII.,XIV. ker. 5500 Ft. Szabadság miatt változó átvételi időszakok!

Az OKOS MAGOS zsírszegényített olajos mag őrlemények

Okos_magos_t__km_506c4b1f7cf2a

 

Az OKOS MAGOS zsírszegényített olajosmag-őrlemények (lisztek) illetve őrlemény-keverékek jelentősége és élettani hatásai 

zsírszegényített olajosmag-őrlemények a hideg sajtoláskor képződő, élelmi rostban, értékes fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag termék nagy teljesítményű őrlőgépekkel megőrölt, finomszemcsés formái.
okos magos_magorlemeny_1Esszenciális zsiradéktartalmuk jóval kisebb (8-12 %), mint az eredeti magvaké, de hasznos zsírsavaik így is kifejtik előnyös hatásukat. Egyéb értékes anyag tartalmuk (élelmi rost, fehérje, B-vitaminok, kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, mangán, cink, réz, szelén, stb) ugyanakkor másfél-kétszeres, mint a teljes olajtartalmú magvaké, tehát egyfajta sűrített élelmiszereknek minősülnek. (Magasabb szárazanyag tartalmuk összetétele révén értékesebbnek számítanak.)
Kiemelt élettani szerepük miatt számos korszerű táplálkozástudományi ajánlás az energiaszegényebb olajosmag liszteket ajánlja kenyerek, pékáruk, pástétomok, fasírtok készítéséhez, illetve levesekbe, főzelékekbe, készételbe, pépes állagú élelmi anyagokhoz keverve, a beltartalmi érték fokozása érdekében.
Zsírszegényített formájukból adódóan alkalmazható súlycsökkentő diétákhoz, cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, bélbetegségek esetén is. Nők, férfiak, idősek, gyermekek, sportolók, fizikai és szellemi munkát végzők hasznos tápanyagforrása. Általános betegségmegelőző tulajdonságúak, alkalmasak készételek fehérje-összetételének javítására, ásványi anyag, nyomelem és rosttatalmának emelésére. 


OKOS MAGOS termékek – önálló maglisztek

· zsírszegényített szezámmagőrlemény (nők, gyerekek, idősek, számára) 
Összetétele: Fehérje: 45-47%, Zsír: 12-14%, Élelmi rost: 8-9% 
· zsírszegényített tökmagőrlemény (férfiak, gyerekek, sportolók, idősek számára) 
Összetétele: Fehérje: 54-56%, Zsír: 10-11%, Élelmi rost: 3-3,5% 
· zsírszegényített lenmagőrlemény (szív- és érrendszeri betegek, bélbetegek számára, nők, idősek), 
Összetétele: fehérje: 33-36%, zsír: 8-9%, élelmi rost: 9-10%, 
ómega-3 tartalom: 4-5% 
· zsírszegényített pirosszőlőmag-őrlemény (rákmegelőzés, antioxidáns hatás, szív és érrendszeri betegek, bélbetegek számára, tisztítókúrákhoz) 
Összetétele: fehérje: 12%, zsír: 5%, élelmi rost: 35% 

A lenmagról és a lenmagőrleményről

 

Forrás: antalvali.com

Tápértéke:

 A lenmag használata a modern táplálkozásban kapott helyet. A mind több feldolgozott élelmiszer sûrûjében a legmegbízhatóbbak egyike, a feldolgozatlan lenmag. Így a szervezet hozzájut a legtisztább forráshoz, hogy ellássa magát a legfinomabb esszenciális zsírral. Hogy ez miért jó, már sokat szóltunk róla, had említsük meg, hogy szervezetünk sejtjei, amelyek lenolajat tartalmaznak, sokkal ellenállóbbak, kevésbé sebezhetõk mindenféle szempontból, mint a közönséges zsírokkal ellátott test.

 A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebbõl 58 százalék linolenic nélkülözhetetlen zsírsav, amibõl a szójababban 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék. Más táplálékunkban nem fordul elõ, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben.

 Tartalmaz:

– a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált.

 Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben van benne kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilicium, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum, króm stb.

 

Gyógyhatása:
– a len nagyon régóta áll az ember szolgálatában ahhoz, hogy megismerjük a gyógy-értékét. Az egyik legértékesebb forrása táplálékunknak.

 A lenmag, illetve a lenolaj mind több teret hódít táplálékozásunkban. Napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását.

 Serkenti az agymûködést:

– a test koleszterin lerakódását akadályozza meg, amennyiben ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett. Ily módon hat a kapilláris vérerek mûködésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben. Ezzel a tulajdonságával számos más öregkori nyavalyától kímél meg a lenolaj, vagy legalábbis késlelteti azokat.

 Izületi gyulladás:

– megkeni a csuklókat, így csökkenti a degeneratív betegségek okozta fájdalmát illetve az össz autoimmun betegségek hatékonyságának csökkentéséhez járul hozzá.

 Bronhitis, tüdõ görcsös összehúzódása:

– a lenmag kitünõ ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedéseinek. Negyed-liter forró vízbe, tegyünk másfél evõ kanál lenmagot, és forraljuk tíz percen át. Tegyük félre még fél órára, hogy jól kiázzon. melegítsük fel ismét, és kortyoljuk el. Ha mindenképpen édesíteni akarjuk, legyen az méz.

 A hörghurut lefolyásának könnyítésére szolgál a lenmag fogyasztása, vagy lenolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére. Így nemcsak a hörgõk, ingerlésére hat enyhítõleg, hanem a tüdõre is.

 Ekcéma:

– a lenmag, illetve lenolaj a máj állapotára hat gyógyító hatással. Ide tartozik a zsíros máj, és ezzel a fontos szervünkkel kapcsolatos összes betegség. A bõrbetegségek gyógyulásának elõfeltétele az ok gyógyítása. Ha sikerül tehermentesíteni a májat, a bõrbetegségtõl, így az ekcémától is megszabadulunk.

 Kövek és homok ellen:

– epe-, vese- és húgyhólyag- kõ és homok valamint gyulladás esetén is fogyasszunk lenmag teát. Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olíva olajat is bevenni. A teát az említett módon készítsük el.

 Az epekõ keletkezésérõl már volt szó. A megkeményedett anyagok feloldásában játszik szerepet a lenolaj az epekõ hatásának enyhítésekor.

 

Gyomorfekély:
– a gyomorsav termelésére hat jótékonyan a lenmag. Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is.

 

Izomláz, izomfájás:
– a sportolók, vagy azok akik tavaszi munkálatokban elfáradtak, izmokra jótékony gyógyírt találnak a lenmagban. A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor õrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre. A hatás nem marad el.

 Tegyünk egy csésze vízhez másfél-két evõkanál lenmagot, és lassú tûzön forraljuk felére a vizet. Szûrjük le, és amilyen melegen csak lehet, igya meg a beteg, a maradékból pedig tegyünk meleg pakolást a fájó testrészre. Naponta ismételjük meg kétszer, háromszor, amíg a fájdalom el nem múlik. Ugyanezt elvégezhetjük õrölt lenmagból is.

 Prosztata panaszok:

– a prosztata gyulladás egyik fõ gyógyítójának tartják a tökmagot. Ezt feltehetõleg a linolenic zsírsav tartalmának köszönheti, amibõl 15 százalék található meg benne. Nos a lenmagban ebbõl az esszenciális zsírból 58 százalék van. Próbálkozzunk meg a fogyasztással, az eredmény nem marad el.

 Rák:

– a rákos megbetegedés egyik legjobb gyógyszere az esszenciális olaj fogyasztása a legtisztább kénes fehérjékkel, a sovány tehéntúróval. Ezt egy német tudósnõ találta fel, évtizedekkel ezelõtt, s azóta is sikeresen alkalmazzák a rákbetegek.

 Szabálytalan szívverés, szívszélhűdés:

– a szív működésére is gyógyítólag hat ez a páratlan olaj, illetve a lenmag. Részben a koleszterin csökkentõ tulajdonságának köszönhetjük, de az izomrendszerre, így a szívizomra is van gyógyhatása.

 Hasznos a cukorbetegeknek:

– a lenmag olyan anyagot tartalmaz, ami megfelel a nyálka és gyanta keverékének. Ez az anyag szükség esetén csökkenti a gyomorsav romboló hatását, enyhíti az emésztõ szervek falainak érzékenységét, elõsegítve a belek tartalmának továbbjutását kimosva a felesleges koleszterint, valamint szabályozza a glukóz jelenlétét a vérben, ezért a cukorbetegeknek is hasznos táplálék.

 Székrekedés, bélműködés:

– a téli rostalan táplálék, de egyébként is azoknak áldásos az õrölt lenmag, akik sokat küzdenek székrekedéssel, vagy nincs meg a rendszeres bélmozgás. Ha beiktatjuk mindennapi reggelinkbe ezt az olajos rostot, akkor is rendszeres lesz a székletünk, ha egyébként fehér kenyeret fogyasztunk.

 Rovarcsípés:

– a rovarcsípés nagyon kellemetlen tud lenni, ha csak a méhecske csípésére gondolunk akkor is. De vannak annál sokkal fájdalmasabb és veszedelmesebb csípések. Az õrölt lenmagból készített pép képpes kiszívni minden mennyiségû mérget a szervezetbõl, ami csak csípés utján került be.

 Gyulladásos sebek:

– a gyulladásos sebek gennyet tartalmaznak, amelyek képtelenek elhagyni a testet, vagy a folyamat sokáig tart, illetve fájdalmas. Meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha két kanál õrölt lenmaghoz hozzáadunk egy kanál gyömbér port, és a pépet rátesszük a gyulladásra, néhány órára. Ha szükséges, a megszáradt kötést váltsuk, amíg el nem távolodik az összes genny.

 Elkészítési mód:

– a lenmagot két féle képpen fogyaszthatjuk. Nehezebb megemészteni a ledarált magot, így a súlyos betegek a nyersen préselt olajat fogyasszák salátára, illetve túróval. Az egészségesek számára ajánlatos, ha frissen õrölt lenmagot fogyasztanak reggelire, szójával, napraforgóval, szezámmal egy kis lekvárra, vagy gyümölccsel ízesítve, de sóval is ízesíthetjük. A friss õrlést végezhetjük kávédarálóval, így megakadályozzuk az avasodást. Ha teát fõzünk a lenmagból, elõtte megõrölhetjük, a magot egészben is megfõzhetjük. De mivel kemény zárt magról van szó, sokáig kell fõzni, legalább fél órán át forraljuk.

 

 

 

    Vélemény, hozzászólás?

    Főmenü