Kompromisszummentes minőség kedvező áron!  Csak Magyar termékek! 5 budapesti átvételi pont!  Foxpost csomagküldés: 850 Ft. Az átvételi pontok minimális rendelési összegei: XV. ker. 1 Ft, III., XI., XIII.,XIV. ker. 5500 Ft. Házhoz szállítás általunk Bp. 1-16. kerületeibe (nem minden része !)és a Bp-Vác vonalon 7000 Ft-tól, 900 Ft.

Teljes kiőrlésű kenyér sütése házilag – recept

Teljes_ki__rl__s_4ef358b76ed32

Miért is érdemes otthon kenyeret sütni?

Ártényező: manapság a boltokban 350 Ft kötül kezdődik a – számomra – ehetetlen “kenyér” kilója, bár ezt ellenőriznem kell, mert már ezer éve nem vettem normál kenyeret. Ez még egy haszontalan felfújt simalisztből készült borzadály, jónéhány adalékanyag felhasználásával. Otthoni simalisztes kenyerünk bekerülési költsége a következő lenne, ha ilyent sütnénk: liszt 80 dkg, ami kb 100 Ft-ba kerül és egy darab élesztő, ami 50 Ft. Ez összesen tehát 150 Ft, ha simalisztes egészségtelen kenyeret szeretnénk sütni. De ezt hagyjuk is, mert ilyent ugye nem sütünk.

teljes kiorlesu_lisztLássuk a teljes kiőrlésű kenyerünk bekerülési költségeit: 80 dkg teljes kiőrlésű liszt 190 Ft (230 Ft/kg webáruházunkban), 1 darab élesztő 50 Ft. Hangsúlyozom, hogy én kb. 50-60 % teljes kiőrlésű lisztet és 30-40 % kenyérlisztet szoktam használni, tehát igazából még alacsonyabbak a költségek. Megállapíthatjuk tehát, hogy a bolti 460 Ft-tól induló teljes kiőrlésűnek mondott, de valójában teljes kiőrlésű lisztet csak 10-50 %-ban tartalmazó kenyér árának kb. a feléért tudunk otthon adalékanyag mentes, friss, ropogós kenyeret sütni.

Teljes kiőrlésű kenyér sütése házilag – recept

A kenyérsütés a világ legegyszerűbb dolga, már az ókorban megoldották, szóval ne féljünk tőle. Kenyérsütőgép nem kell, az csak a balek fogyasztói társadalomnak lett kitalálva és eladva. “Semmiresejó”!! Kenyeret a pék ugye kemencében, mi gáz vagy villany sütőben sütünk!

Házikenyér sütése recept

Én általában kb. 1,5-1,6 kg lisztet keverek teljes kiőrlésű és kenyérlisztből, mert ebből lesz 3 darab kb. 70 dekás szép kenyér, ami a nagy tepsibe belefér. Ehhez adok – ízlés szerint – egy csapott/púpos evőkanál magyar kősót.Sóról cikkem itt!  Az 5 dkg élesztőt 2 dl langyos vízbe morzsolom és 1 teáskanál mézet adok hozzá, ez kb. 5-10 perc alatt beindul, elkezd pezsegni.

A liszthez hozzáöntöm a 2 dl élesztős vizet és  apránként kb. 7 dl langyos vizet, miközben egy fakanállal keverem, hogy ne legyek tiszta csiríz. Mikor már kézzel is gyúrható, akkor abban a nagy lábosban vagy műanyag edényben tovább gyúrom és ha már összeállt golyóvá és a kenyértészta kezemről leszedte a tészta nagy részét, akkor kiemelem egy belisztezett gyúródeszkára és ott folytatom a gyúrást még vagy 5 percig. Mindig szórok alá lisztet és rá is, hogy ne ragadjon le vagy a kezemre. Eddig tehát eltelt kemény 10 perc.

Itt már 3 felé is lehet vágni a kenyértésztát, és így sokkal könnyebb lesz gyúrni. Szerintem a hosszúkás, bagett jellegű kenyerek jobban át tudnak sülni és pont belefér 3 darab a tepsibe is, plusz még könnyebben szeletelhetőek is később. De a hagyományos kenyérforma is kiváló megoldás.

Kelés – sütés

Én kb. 1 órát hagyom kelni, majd még egyszer átgyúrom, formázom és még 1 órát hagyom kelni. Ezek után előmelegített sütőbe rakom és 20 percig 220 fokon (tehát magas hőfokon, akinek nincsen hőmérője), majd kb. 30 percig alacsonyabb hőmérsékletet sütöm. Néha meg lehet kopoktatni és ha kongó hangot hallat, akkor már jó. Először nagyon kemény a héja, de ez később megpuhul, ahogy a hűlő kenyérből a kiáramló pára átáramlik rajta. 3 db 70 dekás kenyerem lett így, amiből 1-2 darabot le is lehet fagyasztani, de ha gyorsan eszi a család, akkor azt se muszáj, mert ez a kenyér nem szárad ám ki 1 nap alatt, mint a bolti kenyérutánzatok. Kb 1 hétig bírja, hogy még élvezhető legyen. Mi lefagyasztunk 1-2 darabot általában.

Nos, ennyi a kenyérsütés receptje, mindenkinek javaslom, hogy otthon süsse házikenyerét, mert így adalékanyag mentes, olcsó és igazi kenyeret tud családjának biztosítani.

 

 

    Vélemény, hozzászólás?

    Főmenü

    Árukereső.hu Árukereső.hu