Kompromisszummentes minőség kedvező áron!  Csak Magyar termékek! 5 budapesti átvételi pont!  Foxpost csomagküldés: 850 Ft. Az átvételi pontok minimális rendelési összegei: XV. ker. 1 Ft, III., XI., XIII.,XIV. ker. 5500 Ft. Házhoz szállítás általunk Bp. 1-16. kerületeibe (nem minden része !)és a Bp-Vác vonalon 7000 Ft-tól, 900 Ft.

A szőlőmag őrlemény és szőlőmagolaj jótékony hatásai

Egyik leggazdagabb forrása proantocianidineknek a szőlőmagok. A legújabb vizsgálatok állatokon, valamint néhány  humán vizsgálat azt mutatta, hogy a szőlőmag kivonatok (a szőlőmag olaj egy kiváló kivonata a magnak, de a gyomorban képződik szőlőmag őrlemény kivonat, ha megesszük) proanthocianidin extraktuma rendelkezik széles spektrumú biológiai, farmakológiai és kemoprotektív tulajdonságokkal a szabad gyökök és az oxidatív stressz ellen.

Egyes szőlőmag kivonatok hatékonyak a  kollagén képződés előmozdítására, javítják a szív-és érrendszer  állapotát, javítja a kapillárisok mikrokeringését, megakadályozzák számos hatását  az idő előtti öregedésnek, gátolja a növekedését és képződését bizonyos ráktípusoknak és védi a sejteket a kábítószerek, vegyi és környezeti szennyező anyagok toxicitása ellen. Azonban nagy eltérés van egyes szőlőmag termékek bioaktív hatásai között, tehát nem mindegy, hogy mit veszünk meg!

Egy összetett anyag

szőlő héjA szőlőmag kivonat(olaj vagy őrlemény,) Proantocianidinjei  számos kémiai szerkezetű és méretű egységből, az úgynevezett monomerekből épülnek fel. A proantocianidineket, amelyek két vagy több monomer  alkot kémiai kötést nevezzük oligomer proantocianidineket vagy “OPC.”-nek. Az  OPC-k, amikket 2 monomer alkot hívjuk  dimereknek, három monomerek nevezzük trimereknek és így tovább.

A szőlőmag feldolgozása

A szőlőmagok előállításához használt kereskedelmi forgalomban kapható szőlőmag őrlemények vagy szőlőmag olajok jellemzően fajtaborok feldolgozási melléktermékeiből származnak, ezért érdemes körültekintenünk, hogy mely szőlőfajta, mennyi ősszes polifenolt tartalmaz. Egyes szőlőfajták, konkrétana vörös szőlők magjai és héja akár 12-szer több proantocianidint és polifenolt tartalmaz, mint a fehérszőlők.

Jellemzően a természetben előforduló borszőlő magok  50-1000mg/kg (kevesebb, mint 0,1 százalék) monomert, 120-1400mg/kg oligomert és  1250-1700mg/kg nagyobb molekulatömegű polimert vagy tannint. Ezzel szemben, szőlőhéj tartalmaz 14-66mg/kg monomereket, 35-200mg/kg oligomereket és 20-750mg/kg polimereket. Bár forrásunk amerikai, de szerintem Itt látszik nagyszerűen, hogy  az egyik legdrágább magyar szőlőmag őrlemény gyártó 3000/mg/100 g-os megadott összes polifenol tartalma nem lehetséges, hiszen ennek a tizedéről beszélhetünk csak.

A szőlőmagok fajtája és forrása  nagyban befolyásolja az összes antioxidáns hatást.  Összehasonlították a proanthocianidin összetételét különböző fajta szőlőmagoknak és megállapították, hogy az összeg a katechin és epikatechin monomerek  51mg/kg a pl. a Carignan szőlőmagvakban, míg 1100mg/kg a Pinot Noir szőlőmagvakban és a Cabernet Sauvignon rendelkezik egy 285mg/kg os ketechi és epikatechin értékkel. Az oligomer proanthocianidinek tekintetében az érték  114mg/kg a Carignan, 1275mg/kg a Pinot Noir és a Cabernet Sauvignon  371mg/kg. A Polimerek értéke t 6-73 % között mozgott.

Mind a vörös és fehér szőlő magok használhatóak szőlőmag őrlemények vagy olajok gyártására, azonban jelentős a különbség, bár nem akkora, mint a resveratrol tekintetéban: a vörös szőlőmag összes polifenol tartalma 3500 mg/kg, míg a fehér szőlőmag  teljes polifenol tartalma 2800 mg/kg.

A magok előkészítése

Nagyon fontos, hogy a szőlőmag őrlemény vagy olaj milyen minőségű magból lett gyártva! A hagyományosan kezelt törköly vagy szőlőmag átlagosan a 30 %-át veszíti el összes polifenol tartalmának. Minél hamarabb el kell választani a magot a héjtól és szárítani azt. h

Hagyományosan napon vagy szárítókban történhet a szárítás, de a lényeg a kíméletesség, magas hőmérsékletek elkerülése. A legjobb módszer a magok még nedves állapotban való lefagyasztása és későbbi préselése.

    Vélemény, hozzászólás?

    Főmenü

    Árukereső.hu Árukereső.hu