Kompromisszummentes minőség kedvező áron!  Csak Magyar termékek! 5 ingyenes budapesti átvételi pont 5500 Ft-tól!  Foxpost csomagküldés 155 pontra 7000 Ft-tól: 1050/850/500/0 Ft. Az átvételi pontok minimális rendelési összegei: XV. ker. 1 Ft (250 Ft díj 5500 Ft-ig!), III., XI., XIII.,XIV. ker. 5500 Ft.

Áttörés a GM szója táp ügyében!

gmo-brazil-soybeans

Mint azt már több cikkemben hangsúlyoztam, a GM szója és a GM kukorica több, egymástól független líboratóriumi kísérletben negatívan vizsgázott, azaz a huzamosabb ideig GM szójával vagy GM kukoricával táplált kísérleti állatok rákos daganatokat fejlesztettek testszerte, illetve a második és harmadik generációs egerek, patkányok elveszítették nemzőképességüket..

gmo-brazil-soybeansMivel a hús, a tej és a tojás, valamint a belőlük készült élelmiszeripari termékek a táplálkozás alapjául szolgálnak, ezért a kormányzat fontos célkitűzésének tekinti, hogy elsőként a tej, majd a hús és a tojás esetében is elérje a teljes GMO-mentességet.

Sajnos Európa ezekkel a tényekkel, illetve a GM növénytermesztés óriási ökológiai káraival nem foglalkozik, továbbra is első a profit, de szerencsére a magyar szakemberek letették voksukat a GM növénytermesztés ellen, illetve a GM szója alapú takarmányokat akarják itthon termett nagy fehérjetartalmú hagyományos takarmány növényekkel helyettesíteni.Kép: Brazil gazdák követelik pénzüket!

Az agrárkormányzat első lépésként a hazai állati takarmányozás egyik legfontosabb alapanyaga, a jelentős fehérjeforrásnak számító import szója kiváltását kezdte el. Mivel a többségében Dél-Amerikából származó növényt génmódosított eljárással termesztik, ezért új fehérje programot hirdettek, amelynek célja a szója helyett más fehérjeforrások alkalmazása.

A Földművelésügyi Minisztérium rámutatott, hogy a Kárpát-medencében több mint százféle növény jöhet szóba alkalmas fehérjeforrásként, azonban jelenleg csak ezek csekély hányadát hasznosítjuk. A takarmányozási probléma megoldása érdekében bevonták a programba az Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetet, valamint az agrár felsőoktatás kiemelt intézményeinek takarmányozással és állattenyésztéssel foglalkozó tanszékeit.

Méltánytalanul elfelejtett nagy fehérjetartalmú takarmánynövényünk lehet például a rozs vagy a zab, amiknek 10-17 % között van a fehérjetartlma. A Földművelésügyi Minisztérium hozzáállása példamutaó, azonban egy dolog sürgősen helyesbítendő az állásfoglalásukban, idézet következik: “Szóba jöhet például az extrahált napraforgódara, az extrahált repcedara.”

Nem! Hexán extrakciós módszerrel (oldószeres) előállított dara, azaz a finomított étolaj gyártás mellékterméke ne jöjjön szóba. A hexán egy súlyos méreg, amit még az állatoknak sem szabad odaadni. A Hexánról pl. itt olvashatunk, ez megy át a kedves vásárló finomított étolaján, ha nem hidegen sajtoltat vesz: http://enfo.agt.bme.hu/drupal/node/11922 vagy agyártó honlapján is: http://hexan.hu/n-hexan

A Hexánt kőolajból gyártja Magyarországon a MOL. Egy benzinszerű anyag, fokozottam mérgezé, tűz – és robbanásveszélyes.

Köszönjük a felelősen gondolkodó Földművelésügyi Minisztériumnak a kitűzött célt, reméljük a végrehajtás is meg fog történni! Ne feledjük, hogy országunk jelentősen javíthatja pozícióját Európában, ha teljes GMO mentességet vállal.

    Vélemény, hozzászólás?

    Főmenü

    Árukereső.hu Árukereső.hu