Akácméz 950 g
Akácméz 950 g
7.10

Akácméz 950 g

Akácméz 950 g-Ár:2800 Ft A méz flakonos, de az átvételi pontra hozott üvegbe is lehet kérni a köv. hétre! Magyarország legkedveltebb fajtaméze.  Mézünk sűrű és világos 100 %-ban magyar akácméz! Az akácmézet legtöbb fogyasztónk íze, áttetszősége és alacsony kristályosodási hajlama miatt kedveli. Figyelem! Az 1000 g-os akácméz termékünk mennyiségi kedvezményes! 

7.10
Details

Akácméz 950 g-Ár: 2800 Ft 

Ez az akácmézünk flakonos, de lehet üvegbe is kérni itt, akkor 100 Ft betétdíjat is felszámolunk, amit leadáskor visszaadunk.

A jomagyar.hu tesz is azért, hogy az árak csökkentésével, visszakerüljön a méz a családok asztalára. A "fair trade" alapelvének megfelelően kis árréssel dolgozunk!  

Több évi kihagyás után ismét forgalmazzuk a mézet! Volt méhészként igyekszem vevőimnek a megfelelő minőséget megvásárolni környékbeli (Vác) volt méhész kollégáimtól.

Jelenleg (2023.11.20) a méz sűrűsége 17.5 %, ami első osztályt képvisel. 

Visszakövethető (mert számlás), magyar méhésztől vásárolt akácméz! 

A megfelelő méznek 18-20 %-a alkotja növények által  megszűrt tiszta víz míg a nektárnak akár 80 % is lehet a víztartalma. Öröm nézni, mokor a méheink erre a feladatra kijelölt csapata a szárnyával légáramot létrhozva szárítja a mézet lefedés előtt. Ennél sűrűbb (18 % víztartalom alatti, de legalább 16 % víztartalmú) méz csak különleges időjárási körülmények között – elsősorban nagy szárazság esetén – termelhető. Az érett méz víztartalma 17-21 % között változik, de a 20 % feletti méz azért már hígnak mondható és akár erjedésnek is indulhat!  A 16-17 % víztartalmú mézek már nehezen pergethetők ki a lépből, ezt a méhész már nem szereti. A mézet egyébként akkor szokás pergetni, ha a lépben a méznek legalább a fele le van fedve, ez mutatja meg a méhész számára, hogy a méz már megfelelő sűrűségű. A híg, nektáros méz, vízszintesen tartva a lépet egyébként még ki is csepeg, folyik a lépből, amit rázással lehet forszírozni. (saját tapasztalat)

 

Az akácméz jellemzői

 

Érdemes megemlíteni, hogy országunkban hihetetlen szerencsétlen 4-5 akác szezon után vagyunk. 2023-ban is a fagy vitte al a korai hajtásokat, amik 2 hónappal később a virágokat adták volna.

 

Ez történik évek óta, ezért is szökött fel az akácméz ára ennyire a boltokban. Ha nem a fagy vitte el, akkor esős-szeles idő miatt nem tudtak a méhek hordani májusban.

 

Egyébként hazánkban az akácméz lenne a méhészek legfőbb bevételi forrása. Sokkal több terem belőle, mint a vegyes virágmézből. A z akácméz a legszebb állagú mézünk, kellemesen folyékony és teljesen áttetsző. Ha véletlenül kicsit opálos, nem kell megijedni, került bele valami más nektár is! Ettől csak egészségesebb lesz az akácmézünk. Szakmaialag nagyon oda kell figyelnie a méhésznek, amikor fajtamézeket szeretne pergetni.

Ugyanis a fajtaméz (akácméz, hársméz, facléiaméz, szolidágó,stb.) hordásnak megkedése előtt a lépeknek üresnek kell lenniük, illetve ha meghordták a lépekete a méhek, nem maradhat akármeddig a kaptárban az akácméz például, mart az akác elvirágzásával, "ráhordhatnak" a méhek mást is. A leggyakoribb probléma a repceméz, ami párhuzamosan, csak egy kicsit később virágzik és általában a repce nektár okozza a bajt.

Ha netan az akácméz valakinél opálosodik, azt általában a méhek által belehordott egyéb nektár okozza. Igen nagy szakértelmet igényel a méhésztől, hogy egy fajtaméz minél tisztább legyen.

 

Az akácméz gyógyhatásai

 

Nos, én a mézek gyógyhatásait a virágok gyógyhatásai alapján állapítom meg! Nézzük, hogy a fehér akácvirág mire is jó:

 

Teája jó köhögéscsillapító, enyhe vízhajtó és hashajtóként is alkalmazzák. Mivel igen aromás, ízjavítónak is keverhetjük más teákba. A kozmetikai ipar szintén előszeretettel használja. Az akác virágából készült forrázat ezen kívül kiváló nyálkaoldó, görcsoldó, nyugtató, tonizáló. 

Sok reklámszövegben szerepel a gyomor lúgosító, nyugtató hatás! Nos, én ezzel nem értek egyet, egy 85 %-os cukrotartalmú élelmiszernél ne beszéljünk kérem gyomor lúgosításról, a cukor pedig bizony savasítja a gyomrot!

Az akácméz átlagos fogyasztói ára a KSH szerint 2019-ben 3490, 2020-ban 4060, 2021-ben 2960, 2022-ben 6290 Ft volt!!

Akácméz árak partnerünknél, az arukereso.hu-nál.

 

Nálunk az akácméz 950 g ára jelenleg 2800 Ft.

 

 

Info
Article No.:
mez008
Opinions
Be the first to review this product!