Jómagyar.hu fekete berkenye őrlemény 150 g

Fekete berkenye ivólevünk préselési melléktermékéből (törköly) készül az őrlemény. A nyers bogyó ORAC értéke 16000 µMol TE/100 g irodalmi adatok alapján, mi hamarosan beméretjük szintén. Sajnos csak 2024. szeptembertől lesz!

900 Ft
Mengenrabatt:
2+  db
-100 Ft/db
800 Ft/db
5+  db
-200 Ft/db
700 Ft/db
Beschreibung

Jómagyar.hu fekete berkenye őrlemény 150 g: Ár: 900 Ft

Sok kutatás vagy laborvizsgálat igazolja, hogy az Aronia bogyó egyike azon kevés természetes élelmiszereknek, amelyek kivételesen magas antioxidáns és flavonoid koncentrációval rendelkeznek. Fekete ribizli velő. Ára: 950 Ft

A növény Észak-Amerikából származik, Európában a legnagyobb fekete (Aronia) berkenye termesztő Lengyelország.

A következőkben hiteles linkekkel megosztom az Aronia (Aronia Melanocarpa) vagy fekete berkenye kísérletekben igazolt jótékony hatásait.

Klinikai kísérlet patkányokon prosztatára: prosztata és a fekete berkenye kivonata

ORAC érték laborvizsgálatunk eredménye

A vizsgálatnál a DPPH módzsert alkalmazták. A vizsgálat időpontja 2022.03.11.

A partner laboratórium a mérést DPPH módszer alapján végezte, a honlapunkon feltüntetett eredmények pedig az ORAC módszeré.

Mindkét módszer eredménye Trolox egyenértékben értendő,viszont mindig mellé kell írni, hogy ORAC vagy DPPH módszerrel mérték-e.

Így a mértékegységi átváltáshoz mM/kg-ból (milimol/kg) μmol/100g-ba (mikromol/100g) egy 100-as szorzót kell alkalmazni, így az eredmények a következőek:

 

Fekete berkenye őrlemény

33 465 μmol/100g

Homoktövis héj őrlemény

15 106 μmol/100g

Feketeribizli őrlemény

6 032 μmol/100g

Fekete berkenye ivólé

4 010 μmol/100g

 

A DPPH és ORAC módszerek eredményeinek összehasonlítására viszont jelenleg nincs adatbázisunk.

Erős antioxidánsokat tartalmaz

Az Aronia bogyók magas antioxidáns szintet tartalmaznak (8.Megbízható forrás9. Megbízható forrás).

Ezek a vegyületek megvédik a sejteket a szabad gyökök által okozott károktól. A szabad gyökök felhalmozódása oxidatív stresszt okozhat, ami krónikus állapotokhoz, például szívbetegséghez és rákhoz is vezethet (3.Megbízható forrás).

Az aronia bogyók kiváló polifenolok forrása, amely az antioxidánsok egyik csoportja, amely fenolos savakat, antocianinokat és flavanolokat tartalmaz (3.Megbízható forrás10.Megbízható forrás11.Megbízható forrás).

A kémcsöves vizsgálatok azt mutatják, hogy az aronia bogyók antioxidánsai gátolhatják a szabad gyökök aktivitását (8.Megbízható forrás9.Megbízható forrás).

Maguk a bogyók is kiváló antioxidáns aktivitást mutattak, ahogy öt másik bogyó is (9.Megbízható forrás11.Megbízható forrás).

Sőt, egy 30 egészséges emberen végzett tanulmány megállapította, hogy az aronia bogyók kivonatai jelentősen csökkentették az antipszichotikus gyógyszerek által okozott oxidatív stresszt 24 órán belül (12.Megbízható forrás).

Ezenkívül a kémcsöves vizsgálatok összekapcsolták az ezekben a gyümölcsökben lévő antioxidánsokat más lenyűgöző egészségügyi előnyökkel, például a csökkent gyulladással, valamint bakteriális fertőzések  és rákos sejtek csökkentésével (13.Megbízható forrás14.Megbízható forrás15.Megbízható forrás).

Rákellenes hatása 

Az Aronia bogyók védhetnek a rák ellen (16.Megbízható forrás).

Kémcsöves és állatkísérletek azt mutatják, hogy az aronia bogyókban lévő antocianinok megállíthatják a vastagbélrák sejtek növekedését (15.Megbízható forrás17.Megbízható forrás18.Megbízható forrás).

Egy kémcsőves tanulmány megállapította, hogy 50 mg aronia kivonat 24 óra elteltével 60% -kal csökkentette a vastagbélrák sejtnövekedését. Úgy gondolják, hogy az antocianinok erős antioxidáns aktivitása felelős ezért a rákcsökkentő hatásért (15.Megbízható forrás).

Hasonlóképpen, a bogyók kivonatai csökkenthetik az emlőrákhoz kapcsolódó oxidatív stresszt.

Egy vizsgálatban ezek a kivonatok csökkentették a káros szuperoxid szabad gyökök számát az emlőrákos nőktől vett vérmintákban (19.Megbízható forrás20.Megbízható forrás).

A jelenlegi kutatások korlátozottak, és emberi vizsgálatokra van szükség az aronia bogyók és a rák elleni védelem közötti kapcsolat értékeléséhez.

Előnyös lehet a szív egészségére

Antioxidáns tulajdonságai miatt az aronia bogyók javíthatják a szív egészségét (21.Megbízható forrás22.Megbízható forrás).

Különösen segíthetnek a metabolikus szindrómában szenvedő embereknek, olyan állapotok csoportjának - beleértve a magas koleszterinszintet és a trigliceridszintet -, amely növeli a szívbetegségek és a cukorbetegség valószínűségét (22.Megbízható forrás23.Megbízható forrás).

Egy 2 hónapos vizsgálatban 38 metabolikus szindrómában szenvedő embernél megfigyelték, hogy a napi 300 mg aronia kivonattal való kiegészítés jelentősen csökkentette a triglicerideket, az LDL (rossz) koleszterint és az összkoleszterint. (22.Megbízható forrás).

Egy hasonló 2 hónapos vizsgálat 25 metabolikus szindrómában szenvedő emberen megállapította, hogy napi 300 mg aronia kivonat bevétele jelentősen csökkentette ugyanazokat az egészségügyi markereket, valamint a vérnyomást (23.Megbízható forrás).

Több emberi kutatásra van szükség annak megállapításához, hogy az aronia bogyók milyen szerepet játszhatnak a szív egészségében.

Immuntámogatást nyújthat

Az Aronia bogyók erősíthetik és támogathatják az immunrendszert (13.Megbízható forrás).

Egy kémcsőes vizsgálat megállapította, hogy az aronia bogyó kivonatok erős antibakteriális aktivitást mutattak a potenciálisan káros Escherichia coli és Bacillus Cereus baktériumok ellen. Ezt a hatást úgy fejtette ki, hogy csökkentette a baktériumok biofilm nevű védőpajzs termelését (14.Megbízható forrás).

Ezenkívül egy 6 ápolási otthon lakóin végzett 3 hónapos vizsgálat megállapította, hogy azok, akik naponta 5,3 vagy 3 uncia (156 vagy 89 ml) aronia bogyós gyümölcslé 55% -kal és 38% -kal csökkentek a húgyúti fertőzésekben (24.Megbízható forrás).

Az Aronia bogyók csökkenthetik a gyulladást azáltal, hogy gátolják a gyulladáskeltő anyagok felszabadulását, mint például a tumor nekrózis alfa (TNF-ɑ) és az interleukin 6 (IL-6), amelyek fokozhatják az immunrendszer egészségét (13.Megbízható forrás25.Megbízható forrás).

Végül a bogyók vírusellenes hatásúak lehetnek.

Egy egérkísérlet megállapította, hogy az aronia bogyó kivonatban lévő ellaginsav és myricetin védhet az influenzavírus ellen (26.Megbízható forrás).

Forrás: Aronia bogyók (Chokeberries): Táplálkozás, előnyök és így tovább (healthline.com)

Fekete berkenye tápérték adatok:

Principle Nutrient Value Percentage of RDA
Energy 47 Kcal 2.5%
Carbohydrates 9.6 g 7%
Protein 1.4 g 2.5%
Total Fat 0.5 g 2%
Cholesterol 0 mg 0%
Dietary Fiber 5.3 g 14%
Vitamins
Folates 25 µg 6%
Vitamin A 214 IU 7%
Vitamin C 21 mg 35%
Vitamin E 1.17 mg 8%
Vitamin K 19.8 µg 17%
Electrolytes
Sodium 1 mg 0%
Potassium 162 mg 3%
Minerals
Calcium 30 mg 3%
Iron 0.62 mg 8%
Magnesium 20 mg 5%

 

Daten
Artikel-Nr.:
mg-683
Ergänzende Artikel
Bewertungen
Sei der erste der eine Bewertung schreibt!