Dióbél extra 1 kg 1000g 1000 g Ár: 4600 Ft
Ez a dióbél friss, idei (2024-es termés) természetesen, de nem tartalmazza a gépi törés által természetesen képződő kisebb darabú frakciókat! Mert kézi törésű! Tehát nincsen benne negyedes és nyolcados és még kisebb, azonban a darálást csak könnyebbé tevő frakció!
A kép az aktuális tételt mutatja! Lehetnek kisebb eltérések, de a feles tartalma 95 % körüli lehet.
Innentől ideillesztem a többi dióbél termékünk leírását:
Átvételkor meg lehet nézni és kóstolni fizetés előtt!
A dióbél osztályozása az EU-ban (Forrás: http://www.dioskonyv.hu/13-01/1.htm)
Megengedett hibák (Megengedett eltérések (a hibás gyümölcs száma, vagy tömege százalékban kifejezve)
Extra / I. osztály / II. osztály
a) A csonthéj sérüléseire vonatkozó teljes megengedett eltérés | 7 | 10 | 15 | Ez nincsen benne!
b) Az ehető rész (dióbél!) sérüléseire vonatkozó teljes megengedett eltérés | 8 | 10 | 15 | Ez 1-2 % !
Amelyből ennyi avas, rothadt, vagy rovarok által károsított | 3 | 6 | 8 | Na, azért ilyen nincsen benne!
Amelyből ennyi penészes | 3 | 4 | 6 | Ilyen sincsen!
Ez a 2024-es dióbél első osztályú. A dióbél vásárlásának ideje most jön még csak el. (Ezt október végén írtam.) Miért is? Mert a dió, miután lehullott vagy leverték, 2-4 hetet áll ládákban, kiteregetve vagy necc zsákokban és csak ezután lehet törni. Sokan esküsznek a verésre, sokan azt mondják,hogy ez árt a diófának. A dió kopáncsosan vagy kopáncstalanul is lehullhat. A kopáncsos dió víztartalmát 35 %-ra, míg a lehullott, már kopácstalanét 25-30 %-ra becsülik a szakemberek. Megtörés után még 2-3 hetet kell száradnia, hogy a kezdeti 35-40 %-os víztartalomról kiszáradjon - optimális esetben - 8-12 %-ra! Ezért e megfelelő dióbél körülbelül november elejére kerül a vásárlókhoz!
Nálunk idén 2024-ben, október utolsó hetétől van dióbél.
A dió jótékony hatásairól
Kevesen tudják de a dió gyógynövény, levelét főzetekhez, teához, olaját magas Omega 3, linolsav és B, E vitamin tartalma miatt szintén ajánljuk.
A dióbél összetétele: Víz, Zsír, Fehérje, Szénhidrát, Élelmi rost
A dióban található ásványi anyagok: Kálcium, Vas, Magnézium, Foszfor, Kálium, Nátrium, Cink, Réz, Mangán, Szelén. Ezek közül kiemelkedő mennyiségű káliumot (450 mg), foszfort (380 mg) és kalciumot (99 mg) tartalmaz.
A dióbélben található vitaminok: C vitamin,Thiamin, Ribofavin, Niacin, Pantothenic savanyú, Vitamin B6, Folsav Vitamin A, Vitamin E (alpha-tocopherol), Vitamin E (delta-tocopherol), Vitamin E (gamma-tocopherol), Vitamin K .
Fejletlen vagy beteg gyermekeknek, legyengült szervezetű felnőtteknek hatékony erősítőszerként ajánlják magas energiaértéke (651 kcal/ 100 gramm), és A-, B1-, B2-, és C-vitamin tartalma miatt.
Dióbelet ajánlatos fogyasztani, ha magas zsírtartalmú, nehéz ételt ettünk, ekkor ugyanis normalizálhatja a koleszterinszintet.
Sok Omega-3 zsírsav és antioxidáns is található a dióbélben. Napi 30 gramm dióbél segít megvédeni a szívet a betegségektől és csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegséget a nőknél.
Vértisztító, serkenti az emésztést, ugyanakkor bélféregűző hatásáról is ismert. A dióbél hatékony gyomor- és bélhurut ellen.
Szerepe van a rák megelőzésében, mert a dióban található polifenolok egyes tagjai: antimutagén és antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rák kialakulásának a megakadályozásában.
Magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlják.
A dióbél fogyasztása a prosztatadaganatokat is csökkenti. A dió képes lebontani az inzulinszerű növekedési faktor néven ismert fehérjét. Ha a vérben nagy ennek a fehérjének az aránya, az a prosztatarák fokozott kockázatára utal.
A diót bőrbetegségek, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén borogatásra, gyulladásgátlásra használják. Pattanásos bőrre gyógytea keverékeként is hatásos.
A népi gyógyászat a fa levélét, fiatal fák kérgét, a termések zöld burkát, és a csonthéjon belül a terméseket elválasztó hártyát is felhasználják.