Hidegen sajtolt napraforgó étolaj 1 liter - Ár: 1500 Ft
Solio Paleolaj 1000 ml csökkentett omega-6-al!
Nem ajánljuk sütéshez, mert nagyon sok Omega-6 zsírsavat tartalmaz, ami sok klinikai kísérletben is gyulladás - és rákkeltő! Szendi Gábor cikke alján vannak a források kísérletekhez.
Klinikai kísérletek, amikben a rossz Omega3-Omega-6 arányról van szó:
Prosztatarák: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23659447/
Emlőrák: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3987049/
A leggyakrabban használt étkezési olajok omega-3/omega-6 tartalma (100 grammonként)
Régi termékleírás (nem aktuális)
A hidegen sajtolt étolaj természetes, energiatakarékos előállítású, vegyszermentes előállítású és sokkal finomabb, mint a finomított bolti savazott, lúgozott, hexánozott (oldószer az olaj kinyeréséhez) ét-olaj.. És a finomításhoz rengeteg vegyi anyagot kell legyártatni és a végén veszélyes hulladékként elhelyezni, plusz a hexános melléktermék megy a disznóknak takarmányozásra.
Tipp: ha a hidegen sajtolt étolaj hidegben, pl. hűtőgépben opálosodik, azaz elveszíti "tükrösségét", áttetszőségét, akkor sok benne a viasz, ami nem jó, mert állítólag ez a viasz az, ami könnyen meg tud égni sütéskor. Az általunk forgalmazott étolaj hidegben sem opálosodik, mert a viasz nagy része ki lett szűrve belőle. A viasz füstpontjáról sem magyarul, sem angolul nem találtam adatokat, de állítólag 180 fok körül van.
Hidegen sajtolt napraforgó étolaj - Ár: 1500 Ft
A napraforgó olaj eszenciális zsírsavakat, fehérjéket, vitaminokat (B1, B2, E), nikotinsavat, ásványi anyagokat, nyomelemeket (foszfor, kálium, vas) tartalmaz. E-vitamin tartalma magas, ezért erős antioxidáns, sejtvédő hatású. Erősíti az immunrendszert, jótékonyan hat a légző-, kiválasztószervekre, prosztata-panaszokra, vizelési zavarokra. Erősíti az idegrendszert, valamint csökkenti a koleszterinszintet, javítja az elmeszesedett érfal állapotát. Rendszeres fogyasztása segít a magas vérnyomás kezelésében. Glutenin tartalma nincs, ezért lisztérzékenységben szenvedő betegeknek is ajánlható.
Az ún. "linolsav" esszenciális zsírsavból a legtöbbet a napraforgó olaj (60-70%) ill. a kevésbé használatos sáfrányos szeklice (75-80%) tartalmaz!
-100%-os napraforgó étolaj
-előállítás módja: hidegen sajtolás, szűrés, viasztalanítás, vegyi beavatkozás nélkül, magyar alapanyagból
-esszenciális zsírsavakban gazdag
-magas E-vitamin tartalom, 75 mg/100 g!!
-koleszterinmentes
-tartalmazza a napraforgó természetes ízét, aromáját
-eltarthatósági idő: 12 hónap
A szagos és a finomított olaj beltartalmi értékeinek táblázatos összehasonlítása hamarosan ismét.
A hidegen sajtolt olaj néhány jellemzője
- 100%-os napraforgó étolaj
- magas vitamin és ásványi anyag tartalom
- előállítás módja: hidegsajtolás, szűrés, viasztalanítás, vegyi beavatkozás nélkül, magyar alapanyagból
- esszenciális zsírsavakban gazdag
- magas természetes (nem hozzáadott) E-vitamin tartalom (tokoferol) -kb 20 X annyit tartalmaz, mint egyéb vegyi anyagokkal finomított/gyártott étolajok
- tartalmazza a napraforgó természetes ízét, aromáját, mely a sütés első fázisában elillan
- eltarthatósági idő: 12 hónap
A 100%-os napraforgó étolaj legfontosabb jótékony jellemzői
- magasabb karotinoid tartalom:1,1 mg/kg !!! a finomított étolaj = 0,3 mg/kg !
- esszenciális zsírsavakban gazdag
- magas természetes E-vitamin tartalom: 77 mg/100 g napi ajánlott EU bevitel: 10 mg !!!
- kizárólag magyar termék az alapanyagtól a késztermékig, nem úgy mint a külföldi tulajdonosú Vénusz vagy Floriol
- sütéshez, főzéshez kiválóan alkalmas
- eltarthatósági idő: 12 hónap
- magas ásványi anyag tartalom, a finomított étolaj többszöröse!
Hidegen sajtolt napraforgó étolaj beltartalmi értékekVASTARTALOM-Fe tartalom: 2,0 mg/kg a finomított étolaj maradék vastartalmának 20-szorosa (0,1 mg)!Foszfor tartalom: 20 mg/kg, a finomított étolaj 10-szerese!! (0,2 mg)Szterin-tartalom: 3700 mg/kg, a finomított étolaj 2700 mg/kg csak! A szterin és a koleszterincsökkentés A növényi szterinek koleszterincsökkentő mechanizmusa még nem minden elemében ismert, leglényegesebb eleme, hogy gátolja a bélben a koleszterin egy részének a felszívódását: csökken az LDL- koleszterinszintet, míg a HDL-koleszterinszint és a triglicerid koncentráció változatlan marad. Az európai, úgynevezett nyugati étrendben napi 150 mg növényi szterint fogyasztanak el, Japánban és Mexikóban 400 mg-ot, miközben 2-3 grammra lenne szükség.A növényi szterinek fogyasztásával a vér koleszterinszintje egyértelműen csökken, miközben nem történik fokozott zsír-és energia-bevitel. A kiegyensúlyozott étrend fontos szerepet játszhat a koleszterinszint-csökkentésében, így a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében.
Táblázat a hidegen sajtolt étolaj beltartalmi értékeiről az alábbi linken:
Ajánljuk minden tudatos vásárlónak, aki meg szeretné óvni saját és családja egészségét. A finomított étolajjal szemben ez a 100 % - ban magyar termék, nem tartalmaz hexán maradványokat, még határérték alatt sem! Fogyasszon hidegen sajtolt 100 %-ban természetesen előállított olajat, mely legalább annyira alkalmas sütéshez, mint a bolti finomított olajok.
A hidegen sajtolt étolaj az ideális választás mindennemű sütési feladathoz, salátákhoz. Ne feledje ez a termék napraforgó illatot/szagot áraszt, ha sütésre használja. Majonézhez, esetleg süteménybe inkább a szagtalanított változatot ajánljuk(bár mi ezzel csináljuk ezeket is), bár sütéskor, főzéskor a napraforgó szag a főzés, sütés első fázisában elillan és az ételben nem érezhető.
Hidegen sajtolt napraforgó étolaj 1000ml árak az arukereso.hu-ról.
A különféle olajok zsírsav-összetételét az alábbi táblázat mutatja:
Megnevezés |
Telített zsírsav (%)
|
Egyszeresen telítetlen zsírsav (%)
|
Többszörösen telítetlen zsírsav (%)
|
Sáfrányosszeklice-olaj |
12
|
13
|
75
|
Hidegen sajtolt olivaolaj |
7.5 - 20% |
55 - 83% |
3.5 - 21% |
Kendermagolaj |
8
|
12
|
80
|
Mogyoróolaj |
9
|
78
|
13
|
Kókuszzsír |
96
|
0
|
4
|
Tökmagolaj |
9
|
34
|
57
|
Lenmagolaj |
9
|
19
|
72
|
Kukoricacsíra-olaj |
17
|
24
|
59
|
Mandulaolaj |
8
|
70
|
22
|
Mákolaj |
15
|
16
|
69
|
Olívaolaj |
16
|
76
|
8
|
Pálmazsír |
47
|
43
|
10
|
Repceolaj |
7
|
55
|
38
|
Szezámolaj |
13
|
42
|
45
|
Szójaolaj |
15
|
27
|
58
|
Napraforgóolaj |
12
|
23
|
65
|
High oleic napraforgóoalj |
8
|
82
|
10
|
Szőlőmagolaj |
10
|
19
|
71
|
Dióolaj |
16
|
28
|
56
|
Búzacsíraolaj |
16
|
22
|
62
|