Vegyes virágméz 1000 g
Vegyes virágméz 1000 g
2 000 Ft

Vegyes virágméz 1000 g

Vegyes virágméz 1000 g-ár 2000 Ft Csomagban csak Foxpost automatába lehet kérni. Bp-i saját 5 pontos átvétel esetén csak üvegest tud a kosárba helyezni! Ismét foglalkozunk mézzel. Volt méhészként tudom, hogy milyen az igazi méz! 

2 000 Ft
Részletek

Vegyes virágméz 1000 g Ár: 2000 Ft

A méz flakonban van, Bp-i átvétel esetén lehet kérni üvegbe is! 

Letörjük az inflációt! A jomagyar.hu tesz is azért, hogy az árak csökkentésével a méz visszakerüljön  a családok asztalára. A "fair trade" alapelvének megfelelően kis árréssel dolgozunk!  

Ismét foglalkozunk mézzel. Több év kihagyás után ismét forgalmazunk mézet. A méz ára az elmúlt 4-5 évben drasztikusan emlekedett. 4-5 éve nem volt egy normális méhészeti évad/szezon, nagyon kevés méz termett, nagyon támad a méhatka, nagyon megemelkedett a téli etetőanyag ára.

Igazi művész az a méhész, aki meg tudja fékezni az atkainváziót. 

Néhyány szó a vegyes virágmézekről

Vegyes méz kora tavasszal gyümölcsfákról, elegendő csapadék esetén a nyár folyamán akár mézelő vadvirágokról is, és nyár végén már inkább erdei méz, azaz mézharmat tartalmú és/vagy napraforgó tartalmú mézeket jelent.

A fajtamézek is "szennyezettek" különböző virágok nektárjaival, de azok túlnyomó részben például az akác, selyemfű, hárs virágok nektárjából készúlnek, a méhek által. Mikor a méhészet például az akác előtt még kipergeti a tavasz elejétő május elejéig  a kaptárban képződött mézet (és a téli etetésből bentmaradó cukormaradványokat), az a tavaszi virágméz. Ha a környéken nincsen repce, akkor az akác után ismét megjelenhet vegyes virágméz a kaptárakban a május végétől. ( A repce sajnos azonnal az akác után vagy párhuzamosan mellette virágzik, ezért nagyon vigyáznia kell a méhésznek, hogy ne "szennyezze be" az akácmézét a repce.)

A vegyes virágméz összetétele

A vegyes virágmézet a méhek jó esetben az erdők-mezők és a nagy mg-i  táblákat elválasztó fás-virágos sávok-foltok, gyümölcsösök  területérűl gyűjtik be. Sok esetben gyógynövények virágai is belekerülnek, életem egyik legillatosabb vegyes virágmézét egy balatoni CBA-ban vásároltam nyaralás alkalmával, amiben orvosi pemetefű illata volt a felfedezhető! Az akác virágzásának elején és végén pergetett mézek persze akácot is tartalmazhatnak. A méhészek szerint ezért a legtöbb jótékony összetevővel rendelkező méz az vegyes virágméz.

Sok esetben Magyarországon nagy naprafrogó méz tartalmú mézeket is vegyes virágméznek adnak el, ezek gyorsan és sárgára kristályosodnak, van egy kis napraforgó virág szaguk. Ez kerülendő nálunk, mivel a naparaforgó is egy nagyon vegyszerterhelt hasonnövény. Ez vonatkozik a repcére is.

A nyár vége felé, leginkább augusztusban, erdei méz vagy mézharmat tartalmú vegyes mézek jelenhetnek meg a kaptárakban. Ezek sötétebbek és karamellás ízűek, nagyon értékes méznek számítanak, mert nem minden évben hordják a méhek. A méhész marketing szerint magas ásványi anyag tartalmúak, de méréseket én még nem láttam.

Családomnak én mindig vegyes virágmézet adok, mert szeretjük változatosabb ízeiket és több (esetleges) gyógyhatásukat. 

Miért kristályosodik a vegyes virágméz?

Minél több egy nektárban a szőlőcukor (glükóz), annál gyorsabban kristályosodik. Minél több egy mézben a gyümölcscukor (fruktóz), annál lassabban kristályosodik. 

A glükóz-fruktóz aránynak 1:1,3 felett kell lennie ahhoz, hogy a méz hosszabb ideig folyékony maradjon. Az akácmézek esetében ez az arány 1:1,4-1,7 között van, emiatt ezek a mézek nagyon nehezen kristályosodnak.

A repce- és gyümölcsmézek esetében ez az arány 1:1,02-1,16 között van, emiatt ezek a mézek kb. 1 hónap alatt teljesen kikristályosodnak."

Vegyes virágméz 950 g Ár: 2000 Ft 

Adatok
Cikkszám:
mez0071
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!