Magyar I. oszt. mák 0,5 kg - Ára: 900 Ft
Magyar I. oszt. mák 0,5 kg - Ára: 900 Ft
900 Ft

Magyar I. oszt. mák 0,5 kg - Ára: 900 Ft

 Magyar 1. osztályú, Zénó Plusz fajtájú étkezési mák, ára 900 Ft/0,5 kg. Maximum 4 darab rendelhető.

900 Ft
Details

Magyar 1. oszt. étkezési mák 0,5 kg - Ár: 900 Ft 


Ez egy megbízható minőségű magyar mák, amit a megszokott nyugodt lelkiismerettel ajánlunk kedves, a magyar mezőgazdaságot és munkahelyeket támogató vásárlóinknak.

Fajtája Zéno Plusz: Új nemesítésű, alacsony morfin tartalmú, őszi fajta. Növényenként több tokot fejleszt. Magja szép sötétkék színű. De szerintünk inkább szürke!! Honnan szedik ezt a sötétkéket...?
A ZÉNO 2002-es fajta javított változata. Kedvező körülmények között 8 %-al több termést ad.

A máktej készítése:

Elkészítése:

    1. Kb. 2 dl (1 csésze) mákot beáztatunk 4 csésze tisztított vízbe pár órára.

 

    1. Turmixoljuk kb. 2 percig.

 

    1. Leszűrjük. A visszamaradt mákot vagy kiszárítjuk, vagy frissen felhasználjuk mákos tésztához, sütihez stb. (A leszűrt mák vizesen elvan még egy napot a hűtőben.)



Lehet kísérletezni a mák-víz aránnyal. Kevesebb vízzel "zsírosabb", sűrűbb lesz a tej, nagyon finom, de ekkor érdemes turmixolás előtt leönteni az áztató vizet és új vízzel turmixolni, különben nagyon mákos lesz az eredmény. Több vízzel pedig szerintem már túl híg. Én ezt a tejet használom zabkásához, tejberizs is készült már vele, reggeli kávéba is jó. Nekünk bevált, kevés munka van vele, egészséges, és ha azt nézem, hogy a szárazanyag (a mák) bent pihen a spájzban, s bármikor előkaphatom, akkor ez a legtartósabb tej. Az elkészült tej a hűtőben 3-4 napig áll el. Forrás: antalvali.com

Ez egy első osztályú magyar mák, a 2020-as ára 800 Ft/0,5 kg.

Hazánkban az utóbbi években egyre nagyobb területeken folyik alkaloida és étkezési mák termelése. Megállapítható, hogy nem igazolódtak be azok a várakozások,
melyek az uniós csatlakozástól a máktermelés csökkenését várták, annak ellenére, hogy az unió korlátozta egyes hazai, magasabb alkaloidatartalmú fajták termelését.
Megállapítható, hogy a máktermelés magas hektáronkénti termelési költsége ellenére jövedelmező. Ha a hazai máktermelést az 1960-as évek szintjére emelnék, akkor az hozzájárulhatna a napjainkban fennmaradásukért és mindennapi megélhetésükért küzdő – elsősorban a szegényebb kelet - magyarországi régiókban – gazdálkodók megélhetéséhez.

Étkezési mák tápérték adatok

    • Energia: 503kcal / 2075kJ

 


    • Fehérje 18 g
      Zsír 41.6 g
      Telített 4.5 g
      Egyszeresen telítetlen 6 g
      Többszörösen telítetlen 28.6 g
      Szénhidrát 8.6 g
      Cukor 3 g
      Rost 19.5 g
      Nátrium 26 mg
      Koleszterin 4.517 mg
      Glikémiás Index 35

 

    • Mák ára 2024/25-ben: 900 Ft/0,5 kg

 

Info
Article No.:
aszalt-9222
Opinions
Be the first to review this product!