Kompromisszummentes minőség kedvező áron!  Csak Magyar termékek! 6 ingyenes budapesti átvételi pont 5500 Ft-tól!  Foxpost csomagküldés 155 pontra 7000 Ft-tól: 1050/850/500/0 Ft. Az átvételi pontok minimális rendelési összegei: XV. ker. 1 Ft (250 Ft díj 5500 Ft-ig!), III., XI., XIII.,XIV. ker. 5500 Ft. Szabadság miatt változó átvételi időszakok!

Jómagyar hidegen sajtolt napraforgó olaj 1000ml

750Ft

Rendelhető

Csomagban nem küldjük! Maximum 3 liter rendelhető! Sütéshez vagy nagyobb mennyiségben nem ajánljuk, mert rengeteg nagyon káros Omega-6-ot tartalmaz. Ezt a hidegen sajtolt napraforgó étolaj nagyanyáink illatos étolaja. Hivatalos megnevezése is szagos a szakmában, mivel felhevüléskor napraforgó illatot/szagot áraszt.

CIKKSZÁM: 0018-1 Kategória:

Jómagyar.hu hidegen sajtolt napraforgó étolaj 1 liter – Ár: 750 Ft

Helyette sütéshez-főzéshez a csökkentett Omega-6 tartalmú Solio Paleolaj 1000ml – t javasoljuk!  Helyette a repceolajunkat ajánljuk.

A napraforgó étolajat nem ajánljuk sütéshez nagyon magas Omega-6 zsírsav tartalma miatt, ami gyulladás – és rákkeltő! Forrás a táblázat alján is. Sütéshez az állati zsírt (füstpont 220 fok körül!)  és a repceolajat ajánlunk!

A leggyakrabban használt étkezési olajok omega-3/omega-6 tartalma (100 grammonként)

omega-3*

omega-6

szójaolaj

6789 mg

50422 mg

kukoricaolaj

1161 mg

53510 mg

napraforgóolaj

65702 mg

repceolaj

1031 mg

2532 mg

*fontos: a növényi eredetű omega-3 rosszul hasznosul, 10%-a alakul át állati omega-3-má Forrás: https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_novenyi_olajok_es_a_rak.htm

Sütéshez kevésbé ajánljuk, mert habzás hamarabb előfordulhat, mint a szagtalan verziónál. Ez saját megfigyelésünk.  Salátákhoz, gyógyászati célokra (külsőleg), krémekhez, szappanhoz ajánljuk. Sütéshez elsősorban állati zsírt, kókuszzsírt vagy repceolajat, mert azok jobban bírják a hőt, mert stabilabbak !!

Új kutatás az Omega-6 károsságáról: https://www.tenyek-tevhitek.hu/az_omega-6_az_omega-3_es_az_agy.htm

A hidegen sajtolt étolaj természetes, energiatakarékos előállítású, vegyszermentes előállítású és sokkal finomabb, mint a finomított bolti savazott, lúgozott, hexánozott (oldószer az olaj kinyeréséhez)  ét-olaj.. És a finomításhoz rengeteg vegyi anyagot kell legyártatni és a végén veszélyes hulladékként elhelyezni, plusz a hexános melléktermék megy a disznóknak takarmányozásra.

Tipp: ha a hidegen sajtolt étolaj hidegben, pl. hűtőgépben opálosodik, azaz elveszíti “tükrösségét”, áttetszőségét, akkor sok benne a viasz, ami nem jó, mert állítólag ez a viasz az, ami könnyen meg tud égni sütéskor. Az általunk forgalmazott étolaj hidegben sem opálosodik, mert a viasz nagy része ki lett szűrve belőle. A viasz füstpontjáról sem magyarul, sem angolul nem találtam adatokat, de állítólag 180 fok körül van.

Hidegen sajtolt napraforgó étolaj – Ár: 750 Ft

Egy nagyon egészséges növényolajról van szó, nem szükséges a “tájidegen”, azaz a magyar ember gyomrát az evolúció során soha meg nem járt olivaolajat használnunk, ez is kiváló salátákra, az oliva olajénál jobb a zsírsav összetétele https://www.biokontroll.hu/olajokrol-olajozottan/: A napraforgó olaj eszenciális zsírsavakat, fehérjéket, vitaminokat (B1, B2, E), nikotinsavat, ásványi anyagokat, nyomelemeket (foszfor, kálium, vas) tartalmaz. E-vitamin tartalma magas, ezért erős antioxidáns, sejtvédő hatású. Erősíti az immunrendszert, jótékonyan hat a légző-, kiválasztószervekre, prosztata-panaszokra, vizelési zavarokra. Erősíti az idegrendszert, valamint csökkenti a koleszterinszintet, javítja az elmeszesedett érfal állapotát. Rendszeres fogyasztása segít a magas vérnyomás kezelésében. Glutenin tartalma nincs, ezért lisztérzékenységben szenvedő betegeknek is ajánlható.

Az ún. “linolsav” esszenciális zsírsavból a legtöbbet a napraforgó olaj (60-70%) ill. a kevésbé használatos sáfrányos szeklice (75-80%) tartalmaz!

-100%-os napraforgó étolaj
-előállítás módja: hidegen sajtolás, szűrés, viasztalanítás, vegyi beavatkozás nélkül,  magyar alapanyagból
-esszenciális zsírsavakban gazdag
-magas E-vitamin tartalom, 75 mg/100 g!!
-koleszterinmentes
-tartalmazza a napraforgó természetes ízét, aromáját
-eltarthatósági idő: 12 hónap

A szagos  és a finomított olaj beltartalmi értékeinek táblázatos összehasonlítása hamarosan ismét.

A hidegen sajtolt olaj néhány jellemzője

 • 100%-os napraforgó étolaj
 • 925 kCal/100 g
 • magas vitamin és ásványi anyag tartalom
 • előállítás módja: hidegsajtolás, szűrés, viasztalanítás, vegyi beavatkozás nélkül,  magyar alapanyagból
 • esszenciális zsírsavakban gazdag
 • magas természetes (nem hozzáadott) E-vitamin tartalom (tokoferol) -kb 20 X annyit tartalmaz, mint egyéb vegyi anyagokkal finomított/gyártott étolajok
 • koleszterinmentes étolaj
 • tartalmazza a napraforgó természetes ízét, aromáját, mely a sütés első fázisában elillan
 • eltarthatósági idő: 12 hónap

A 100%-os napraforgó étolaj legfontosabb jótékony jellemzői

 • koleszterinmentes
 • magasabb karotinoid tartalom:1,1 mg/kg !!! a finomított étolaj = 0,3 mg/kg !
 • esszenciális zsírsavakban gazdag
 • magas természetes E-vitamin tartalom: 77 mg/100 g napi ajánlott EU bevitel: 10 mg !!!
 • kizárólag magyar termék az alapanyagtól a késztermékig, nem úgy mint a külföldi tulajdonosú Vénusz vagy Floriol
 • sütéshez, főzéshez kiválóan alkalmas
 • eltarthatósági idő: 12 hónap
 • magas ásványi anyag tartalom, a finomított étolaj többszöröse!

Hidegen sajtolt napraforgó étolaj beltartalmi értékek

VASTARTALOM-Fe tartalom: 2,0 mg/kg a finomított étolaj maradék vastartalmának 20-szorosa (0,1 mg)!

Foszfor tartalom: 20 mg/kg, a finomított étolaj 10-szerese!! (0,2 mg)

Szterin-tartalom: 3700 mg/kg, a finomított étolaj 2700 mg/kg csak!

A szterin és a koleszterincsökkentés 

A növényi szterinek koleszterincsökkentő mechanizmusa még nem minden elemében ismert, leglényegesebb eleme, hogy gátolja a bélben a koleszterin egy részének a felszívódását: csökken az LDL- koleszterinszintet, míg a HDL-koleszterinszint és a triglicerid koncentráció változatlan marad. Az európai, úgynevezett nyugati étrendben napi 150 mg növényi szterint fogyasztanak el, Japánban és Mexikóban 400 mg-ot, miközben 2-3 grammra lenne szükség.

A növényi szterinek fogyasztásával a vér koleszterinszintje egyértelműen csökken, miközben nem történik fokozott zsír-és energia-bevitel. A kiegyensúlyozott étrend fontos szerepet játszhat a koleszterinszint-csökkentésében, így a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében.

 Táblázat a hidegen sajtolt étolaj beltartalmi értékeiről az alábbi linken:

Ajánljuk minden tudatos vásárlónak, aki meg szeretné óvni saját és családja egészségét. A finomított étolajjal szemben ez a 100 % – ban magyar termék, nem tartalmaz hexán maradványokat, még határérték alatt sem! Fogyasszon hidegen sajtolt 100 %-ban természetesen előállított olajat, mely legalább annyira alkalmas sütéshez, mint a bolti finomított olajok.

A hidegen sajtolt étolaj az ideális választás mindennemű sütési feladathoz, salátákhoz. Ne feledje ez a termék napraforgó illatot/szagot áraszt, ha sütésre használja. Majonézhez, esetleg süteménybe inkább a szagtalanított változatot ajánljuk(bár mi ezzel csináljuk ezeket is), bár sütéskor, főzéskor a napraforgó szag a főzés, sütés első fázisában elillan és az ételben nem érezhető.

Hidegen sajtolt napraforgó étolaj 1000ml árak az arukereso.hu-ról.

A különféle olajok zsírsav-összetételét az alábbi táblázat mutatja:

Megnevezés
Telített zsírsav
(%)
Egyszeresen telítetlen zsírsav (%)
Többszörösen telítetlen zsírsav (%)
Sáfrányosszeklice-olaj
12
13
75
Hidegen sajtolt olivaolaj7.5 – 20%55 – 83%3.5 – 21%
Kendermagolaj
8
12
80
Mogyoróolaj
9
78
13
Kókuszzsír
96
0
4
Tökmagolaj
9
34
57
Lenmagolaj
9
19
72
Kukoricacsíra-olaj
17
24
59
Mandulaolaj
8
70
22
Mákolaj
15
16
69
Olívaolaj
16
76
8
Pálmazsír
47
43
10
Repceolaj
7
55
38
Szezámolaj
13
42
45
Szójaolaj
15
27
58
Napraforgóolaj
12
23
65
High oleic napraforgóoalj
8
82
10
Szőlőmagolaj
10
19
71
Dióolaj
16
28
56
Búzacsíraolaj
16
22
62

További információk

Tömeg1 kg

Főmenü