Blog
2023.11.30 15:31

A homoktövis velő jótékony hatásai és ára

A homoktövis velő jótékony hatásai és ára

Napjaink egyik legfelkapottabb győgyhatású növénye és egyben étrendkiegészítője vagy élelmiszere a homoktövis. Ismertségének javulásával az ára is jelentősen emelkedett az elmúlt években. Latin neve Hippophae rhamnoides . A homoktövis számos táplálkozási aktív komponenst tartalmaz, például vitaminokat, karotinoidokat, polifenolokat, zsírsavakat és fitoszterolokat. Ezenkívül a homoktövisnek számos egészségügyi előnye van, mint például antioxidáns, rákellenes, hiperlipidémiás, elhízás elleni, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, vírusellenes, dermatológiai, neuroprotektív és hepatoprotektív tevékenységek. Az homoktövis termékek legnagyobb hányada ivólé, velő vagy szárítmánya és annak őrleménye. A homoktövis árainkat a cikk olvasása közben fogja látni.

 

Magyarországon A homoktövis potenciálja az élelmiszeriparban felkeltette a kutatók és a termelők érdeklődését. Ez az áttekintés elsősorban a homoktövis fitokémiáját, tápanyagait, egészségügyi előnyeit és élelmiszer-alkalmazásait foglalja össze. Összességében a homoktövis bioaktív összetevők étrendi forrása, amely funkcionális élelmiszerekké vagy étrend-kiegészítőkké fejleszthető bizonyos krónikus betegségek megelőzésére és kezelésére, ami további kutatást érdemel. Árát a cikk végén fogom részlezetni. 

Milyen vitaminokat, antioxidánsokat, ásványi anyagokat tartalmaz a homoktövis?

A homoktövis álbogyójában igazoltan előforduló, fiziológiailag hatékony anyagok: A-, C-, B1-, B6-, E és K-vitamin, karotinoidok, bioflavonoidok (pl. likopin), szerves savak (alma-, oxál-, borostyánsav), trigliceridek, glicerophospholipidek, phytoszterolok, po­li­fenol-összetevők, ásvá­nyi anyagok (K, Mg, Ca, Na, Fe, Mn, Cu, Co). Levelei és hajtásai 4-5% tannint tartalmaznak (ennek vérzéscsillapító és féregűző hatása van). A leveleiből főtt tea magas vérnyomás ellen fogyasztható.

Mennyi C vitamint tartalmaz a homoktövis bogyója?

A Jómagyar.hu által elvégeztetett laboratóriumi mérés szerint 175 mg C vitamin volt igazolható az egyszer pasztőrözött velőből. A mérési jegyzőkönyvet  aképek között lehet látni.

A homoktövis egy lombhullató cserje vagy fa, amely idegen nyelveken szibériai ananász, homoktövis, tengeri bogyó és faggyú tövis néven is ismert  A Hippophae L. a Hengduan-hegységből és a Kelet-Himalája területéről származik, és széles körben elterjedt Eurázsia mérsékelt régióiban. Magyarrországon is őshonos, bár csak néhány régiónkban megtalálható vadon.  Ennek a növénynek minden részét (gyümölcsök, levelek, szárak, ágak, gyökerek és tövisek) hagyományosan gyógyászatban, táplálékkiegészítőben, talaj- és nedvességmegőrzésben, valamint vadon élő állatok élőhelyeinek kialakításában használják. A homoktövis ára a piaci folyamtoktól függ.

Az 1940-es évek óta orosz tudósok kutatják a homoktövis bogyóiban, leveleiben és kérgében található bioaktív anyagokat, ami homoktövis élelmiszerek és sugárvédő krémek kifejlesztéséhez vezetett az orosz űrhajósok számára. A homoktövis közel 200 táplálkozási és bioaktív vegyületet tartalmaz!

Milyen hatóanyagai vannak a homoktövisnek?

A homoktövis gyógyászati értékét a tibeti orvosi klasszikus "Somaratsa" rögzítette, amely már a nyolcadik század első felére nyúlik vissza. A homoktöviset széles körben kihasználták a lassú emésztés, a gyomor hibás működése, a szív- és érrendszeri problémák, a májkárosodás, a bőrbetegségek és bőrfekélyek kezelésében. Az elmúlt években számos jelentés készült a homoktövis farmakológiai aktivitásáról, beleértve rákellenes, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és vírusellenes aktivitását, valamint a kardiovaszkuláris védelemben való képességét. Nem kétséges, hogy a homoktövis nagy gyógyászati és terápiás potenciállal rendelkezik, ami annak tulajdonítható, hogy a homoktövis számos vitamint, karotinoidot, polifenolt és zsírsavat tartalmaz. A homoktövis velő literenkénti fogyasztói ára 4000-10000 Ft között van.

A homoktövis közel 200 tápanyagot és bioaktív komponenst tartalmaz. Számos összetevő jól ismert egészségügyi előnyeiről. A C-vitamin nagyon fontos tápanyag a homoktövisben. A homoktövis fő bioaktív és antioxidáns összetevői a karotinoidok és a polifenolos vegyületek, különösen a fenolos savak és flavonoidok. A homoktövisben található zsírsavak, fitoszterolok, szerves savak, aminosavak és ásványi anyagok szintén fontos szerepet játszanak. A homoktövis tápanyag- és bioaktív összetétele befolyásolja egészségügyi értékét. A homoktövis gyümölcs táplálkozási és bioaktív összetétele jelentősen változik a genetikai variációtól, az vizsgált résztől, az éghajlati és növekedési körülményektől, a betakarítás évétől, az érettségi foktól, a tárolási körülményektől, a betakarítási időtől, valamint a feldolgozási és analitikai módszerektől függően.

Homoktövis velő 0,5 l 500ml-es ár:  2000 Ft

Jellemző vitaminok a homoktövisben

Vitamin (mg/100 g) C-vitamin 275
E-vitamin 3.54
B-vitamin12 5.4
Riboflavin 1.45
B-vitamin6 1.12
Niacin 68.4
A-vitamin 432,4 NE/100 g
Pantoténsav 0,85

Bioaktív vegyületek a homoktövisben

Karotinoidok

A homoktövis gyümölcsök nagy mennyiségű karotinoidot tartalmaznak, amelyek a homoktövis jellegzetes narancssárga-sárga színét adják. A karotinoidok elsősorban antioxidánsokként működnek, bár más szerepük is van. Például a β-karotin az A-vitamin prekurzora, és a lutein / zeaxantin a szem makula pigmentjét képezi. A karotinoidok egészségügyi előnyökkel járnak, és csökkenthetik a betegségek, különösen a rák és a szembetegségek kockázatát. A karotinoidok tartalma a különböző fajokban és a homoktövis különböző részein nagymértékben változik. Teleszko és munkatársai nyolc orosz homoktövisfajban mutattak ki átlagosan 11 mg/100 g FW összes karotinoidot. Egy másik, hat romániai homoktövisfajtán (H. rhamnoides ssp. carpatica) végzett vizsgálatban a teljes karotinoidtartalom 53–97 mg/100 g DW volt a bogyókban, és 3,5–4,2 mg/100 g DW a levelekben. A β-karotin a homoktövis fő karotinoidja. A β-karotin aránya 15–55% a bogyókban, és 26–34% a héjban, a cellulózban és a magolajban. Ezenkívül a karotinoidok közé tartozik a γ-karotin, a cisz-likopin, a likopin, a cisz-γ-karotin, a β-kriptoxantin, a α-karotin és így tovább. Homoktövis velő 0,2 l 200 ml ár: 950 Ft

Polifenolok

A polifenolok a homoktövis antioxidáns aktivitásának fő vegyületei. Beszámoltak arról, hogy a gyümölcs polifenol-tartalma 12,36 és 34,6 mg GAE/g (GAE, galluszsav-ekvivalens) között mozog, magasabb, mint a narancs (1,27 mg GAE/g), a mandarin (1,16 mg GAE/g), az áfonya (2,19 mg GAE/g), a meggy (2,56 mg GAE/g) és a szamóca (1,12 mg GAE/g). Egy nemrégiben készült felülvizsgálat kimutatta, hogy homoktövisből közel 100 polifenolos vegyületet izoláltak és azonosítottak. A polifenolok elsősorban fenolos savakat és flavonoidokat tartalmaznak. Tizenhét fenolsavat jelentettek a homoktövis bogyóiban. A szalicilsav a bogyók fő fenolsavja, amely az összes fenolsav 55–74,3% -át teszi ki. Egy másik tanulmány azonban arról számolt be, hogy a gallussav a homoktövis gyümölcsének és leveleinek fő fenolsavja.

Fitoszterolok

A fitoszterolok, mint bioaktív komponens, megelőzhetik a szív- és érrendszeri betegségeket. Egy nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy nyolc orosz homoktövisfaj bogyólipidjeinek teljes fitoszterintartalma 6168,24 és 13378,22 μg/100 ml között mozgott. 

A homoktövis jótékony hatásai

A homoktövis számos bioaktív komponenst tartalmaz, beleértve a vitaminokat, karotinoidokat, polifenolokat, zsírsavakat és fitoszterolokat. Ezek az összetevők számos egészségügyi előnyt fejtenek ki antioxidáns, rákellenes, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és vírusellenes hatásokkal, valamint védő szív- és érrendszeri, bőrgyógyászati, neuroprotektív és hepatoprotektív hatásokkal.

Rákellenes tulajdonságai

Jelenleg számos tanulmány kimutatta, hogy a homoktövis bioaktív összetevői rákellenes aktivitással rendelkeznek. A homoktövis polifenoljai, a kaempferol és származékai hatóanyaga, jelentős vastagbélrák elleni aktivitást mutattak in vitro és in vivo. A homoktövis polifenoljai felszabályozzák a mikroRNS (miR)-195-5p és miR-497-5p expresszióját, és lefelé szabályozzák a miR-1247-3p expresszióját, hogy elnyomják a ciklinek expresszióját, ezáltal megállítják a sejtciklust a G1 fázisban, és befolyásolják a vastagbélrák további proliferációját. Ezenkívül a homoktövis polifenoljai (50 mg / kg) szignifikánsan csökkentették a tumor térfogatát és szabályozták a tumor növekedését xenograft BALB / c meztelen egerekben in vivo. Forrás: Polyphenols from Hippophae rhamnoides suppressed colon cancer growth by regulating miRNA-mediated cell cycle arrest and apoptosis in vitro and in vivo - ScienceDirect

Kim et al. (forrás) arról számolt be, hogy a homoktövis levélkivonat 6,2 és 62 μg/ml koncentrációban szignifikánsan csökkentette az intracelluláris ROS termelését 16,3% -kal, illetve 42,3% -kal, a pro-apoptotikus fehérje B-sejtes limfóma-2 (BCL2) asszociált X (Bax) expressziójának szabályozását, és gátolta a C6 glioma sejtek gyors proliferációját (11 és 49,5%). Ezért a homoktövis a glioma kezelésére szolgáló farmakológiai beavatkozások potenciális forrása lehet. Ezenkívül az isorhamnetin, a homoktövis aktív összetevője, a mitokondriális útvonal pro-apoptotikus fehérje (citokróm c-kaszpáz 9-kaszpáz 3) fokozott expressziója a gyomorrákos sejtekben hipoxiás környezetben. Jelentősen gátolta az MKN-45 gyomorrákos sejtek autofágiáját és elősegítette a gyomorrákos sejtek apoptózisát a foszfoinozitid 3-kináz (PI3K)-protein kináz B (AKT)-emlős célpont rapamicin (mTOR) jelátviteli útvonalának aktiválásával (forrás).

Homoktövis őrlemény 100g ár: 600 Ft

Röviden, ezek a tanulmányok alátámasztják a homoktövis rákellenes hatását, és azt sugallják, hogy a polifenolos vegyületek felelősek lehetnek rákellenes aktivitásáért. A homoktövis rákellenes mechanizmusai a ciklin, a proapoptotikus fehérjék, a rákos sejtek autofágiája és a kapcsolódó jelátviteli útvonalak expressziójához kapcsolódnak. Azonban kevés in vivo kísérlet és klinikai vizsgálat van a homoktövis rákellenes hatásairól. Ezért további kutatásokra van szükség a homoktövis rákellenes hatásairól az emberekben. Egyre több tanulmány kimutatta, hogy a karotinoidok, különösen a likopin, csökkenthetik a prosztata-, emlő-, tüdő-, méhnyak- és egyéb rák kockázatát (forrás). Azonban szinte nincsenek tanulmányok a homoktövis karotinoidok rákellenes aktivitásáról. A homoktövis karotinoid kivonatok rákellenes aktivitása ígéretes kutatási irány.

Anti-hiperlipidémia aktivitása

Homoktövis magolaj 50 ml ár: 3200 Ft

A hiperkoleszterinémia a szív- és érrendszeri betegségek fontos kockázati tényezője (). A homoktövis cellulóz lipidjeiben, a fitoszterolokban lévő bioaktív anyag fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, különösen a hiperkoleszterinémia megelőzésében (). Számos klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a hozzáadott fitoszterolokkal történő terjedés erősebb koleszterinszint-csökkentő hatást fejt ki, csökkentve az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin (LDL-C) szintjét körülbelül 10–15% -kal (). A fitoszterolok hipokoleszterinémiás hatásának mechanizmusa az endogén koleszterin reabszorpciójának gátlása és semleges szteroidok formájában történő kiválasztásának elősegítése révén történhet. Az 11 független, randomizált, kontrollált vizsgálatok metaanalízise arra a következtetésre jutott, hogy a homoktövis bogyókkal / kivonatokkal történő kiegészítés jelentősen javította a teljes koleszterint, a trigliceridet (TG), LDL-C-t és a nagy sűrűségű lipoprotein koleszterint (HDL-C) hiperlipidémiában szenvedő betegeknél, de egészséges alanyoknál nem ().

In vivo állatkísérletek kimutatták, hogy a homoktövis anti-hiperlipidémiás hatással rendelkezik. A homoktövis magból (FSH) származó flavonoidokkal dúsított kivonat 100 és 300 mg/kg dózisban 16,67% -kal, illetve 49,56% -kal csökkentette a szérum és a máj triglicerid koncentrációját a magas zsírtartalmú étrend (HFD) által kiváltott elhízott egérben. A homoktövis gyümölcsolaj kivonat dózisfüggő mértékben gyengítette a hiperlipémiában szenvedő hörcsögök metabolikus diszfunkcióját, beleértve a vér lipidösszetételének javítását (teljes koleszterin (TC), TG, HDL-C és nem HDL-C szint), valamint az oxidatív stressz és a májkárosodás enyhítését az AMP-aktivált protein kináz (AMPK) és az Akt útvonalakon keresztül (). Összefoglalva, a homoktövis gyümölcse, magja és olaja fenolos vegyületek (különösen flavonoidok) és fitoszterolok forrása. A homoktövis értékes forrása lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében fontos bioaktív vegyületeknek, ami további kutatási támogatást igényel.

Folyt köv!