Blog
2023.12.30 10:54

A Hialuronsav hatása és eredményessége térdkopásos betegek esetében

A Hialuronsav hatása és eredményessége térdkopásos betegek esetében

Sokakban megfogalmazódott a kérdés a közelmúltban, hogy vajon a szájon át beadott hialuronsav készítmények vajon felszívódnek-e és ha igen, eljutnak-e a megbetegedett, kopott ízületek felszínéig, azaz a célterülketre. Néhány klinikai kísérlet ezt volt hivatott bizonyítani. Ezek a vizsgálatok egyértelműen arra utalnak, hogy a hialuronsav felszívódik a szervezetben; Azonban további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy tisztázzuk a felszívódási utat és hatását a térdfájdalomcsillapításra. A 2008 és 2015 között végzett randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálatok bizonyították a hialuronsav hatékonyságát a szinovitiszhez (ízületi hártya gyulladása) kapcsolódó tünetek, különösen a térdfájdalom, a szinoviális folyadékgyülem vagy gyulladás enyhítése, valamint az izom térderő javítása kezelésében.

A hialuronsav jótékony hatásai az ízületekre (klinikai kísérletek alapján)

Az alább látható táblázatban három, egymástól időben és térben távoli kísérlet eredményei láthatóak 2008-2009-ben. 

A lenyelt/szájon át bevitt hialuronsav térdfájdalom-javító hatásainak összefoglalása

Tanulmányi tervek Anyagok és módszerek Témák Eredmények Hivatkozások
Randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat 630 mg-os hialuronsav-keverék (60 mg-os hialuronsav; MW <5 k) naponta 2 hétig 24 térdfájdalomban szenvedő beteg (Japánban) A térdfájdalom és a kellemetlen érzés jelentős javulása []
Randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat 80 mg-os hialuronsav-keverék (hialuronsav 48 mg; MW 1000 k) naponta 2 hónapig 20, ≥40 éves, térd OA-ban szenvedő beteg (USA-ban) Jelentős javulás a kiindulási értékhez képest a testi fájdalom alskálája és a fizikai összetevők összefoglalása tekintetében. []
Randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat Hialuronsav 240 mg (MW 900 k) dózisban naponta 8 héten keresztül 26 beteg 50 éves ~ 65 éves térdfájdalommal (Japánban) A térdfájdalom és a merevség jelentős javulása []

1. sor a táblázatban: Hatayama és munkatársai krónikus térdfájdalomban szenvedő japán beteget (hialuronsav csoport, n = 13; placebo csoport, n = 11, átlagéletkor, 47,5) kezeltek 1800 mg / nap dózisú HA keverékkel (HA tartalom, 60 mg / nap) vagy placebóval 2 hétig. A hialuronsav csoportban szignifikánsan javult a térdfájdalom és kellemetlen érzés a placebo csoporthoz képest (p < 0,05). 

JUTAVIT HIALURON FORTE 200MG KAPSZULA 30DB-3500 Ft

II.sor: Az USA-ban Kalman és munkatársai 20, ≥40 éves, térd OA-val (hialuronsav csoport, n = 11; placebo csoport, n = 9, átlagéletkor, 56,3) kezelt HA keverékkel 80 mg / nap dózisban (HA tartalom, 48 mg / nap) vagy placebóval 2 hónapig, és eredményeiket a térdízületi fájdalom indexének felhasználásával értékelték; a Western Ontario és a McMaster Egyetemek osteoarthritis indexe (WOMAC) és a Short Form-36 Acute US Version 2 (SF-36v2) életminőségi (QOL) indexként. [4. MEGJEGYZÉS] A WOMAC pontszám mindkét csoportban szignifikáns javulást mutatott a térdfájdalomban a kiindulási értékhez képest (p < 0,05), de a fizikai funkció és a tünetek összpontszáma drasztikusabb javulást mutatott, mint a placebo csoporté. Az SF-36 v2-n a HA csoport pontszámai szignifikánsan javultak a kiindulási értékhez képest (p < 0,05) a testi fájdalom és a fizikai összetevők összegzése tekintetében, és a pontszámok szignifikánsabban javultak a HA csoportban, mint a placebo csoportban.

2009-ben két klinikai vizsgálatról számoltak be, amelyekben nagy tisztaságú (több mint 98%-os tisztaságú) hialuronsavat alkalmaztak. Ezek a vizsgálatok kimutatták, hogy a HA-tartalmú kiegészítők térdfájdalomra gyakorolt hatása a HA-nak tulajdonítható.

III.: Iwaso és munkatársai [36] arról számoltak be, hogy 33 japán térdfájdalommal küzdő betegnek (hialuronsav csoport, n = 16; placebo csoport, n = 17, átlagéletkor, 58,3) adtak hialuronsavat napi 240 mg adagban vagy placebót 8 héten keresztül, és az eredményeket a japán térd osteoarthritis méréssel (JKOM) értékelték. A JKOM pontszám szignifikánsan javult a kiindulási értékhez képest mindkét csoportban (p < 0,01), különösen 26, 50–65 éves betegnél (hialuronsav csoport, n = 13; placebo csoport, n = 13). A térdfájdalom és a merevség szignifikáns javulását figyelték meg a hialuronsav-csoportban a placebo-csoporthoz képest (p < 0,05).

A hialuronsav jellemzői

A hialuronsav egy nagy molekulatömegű poliszacharid, amely d-glükuronsav és N-acetil-d-glükózamin ismétlődő polimer diszacharidjaiból áll. Minden gerinces és kevés mikroorganizmus in vivo szintetizálja a hialuronsavat. Az emberben a hialuronsav jelen van minden kötőszövetben és szervben, például a bőrben, az ízületi folyadékban, az erekben, a szérumban, az agyban, a porcban, a szívbillentyűkben és a köldökzsinórban. Különösen az ízületi folyadékban a legmagasabb a hialuronsav koncentrációja a szervezetben, 3–4 mg/ml.

A hialuronsav sokoldalú jótékony hatásai az emberi szervezetben

A hialuronsav egy poliszacharid, amelynek átlagos molekulatömege (MW) több száz és több millió között mozog, így vízben nagy viszkozitással rendelkezik. Az ízületi folyadék viszkozitása a hialuronsavnak tulajdonítható, és kenőanyagként szolgál az ízületi mozgásokhoz, ami közel nulla súrlódási együtthatót eredményez az ízületi porcban. Ismeretes, hogy az OA-ban szenvedő betegeknél csökkent a hialuronsav koncentrációja az ízületi folyadékban. A csökkent hialuronsav szint helyreállításához és az OA kezeléséhez széles körben alkalmazzák a hialuronsav intraartikuláris injekcióit. A hialuronsav funkciói közé tartozik a porc denaturációjának megelőzése, a porc külső rétegének védelme, az ízületi gyulladás blokkolása, a kondrociták sűrűségének növelése, a szinovium anyagcseréjének elősegítése, az ízületi folyadék normalizálása és az éles fájdalom kezelése. Beszámoltak arról a mechanizmusról, amellyel a hialuronsav csökkenti a fájdalmat. A hialuronsav intraartikuláris injekciók csökkentik a gyulladásos anyagok, például a prosztaglandin E2 szintjét, ami csökkenti a fájdalmat. Ezért ismert, hogy a hialuronsav szoros kapcsolatban áll a térdízületek egészségével.

Ez az állatokon elvégzett klinikai kísérlet azt igazolta, hogy a nagy molekulasúlyú hialuronsav felszívodott szájon át történő bevitel esetén is és fel is halmozódott az ízületekben. 

A cikk forrása: Az orális hialuronán enyhíti a térdfájdalmat: áttekintés - PMC (nih.gov)