A fekete ribizli klinikailag igazolt jótékony hatásai
Sok cikk olvasható a feketeribizli jótékony hatásairól. Azonban a legtöbb szerző nem az igazolt hatásokról ír. Mi a cikk végén a vonatkozó forrás-tanulmányokat is megmutatjuk. Mint általában. Saját laborvizsgálat a közeljövőben várható ORAC értékről, bár régebbi polifenol vizsgálaunk már van.
A fekete ribizli igazolt jótékony egészségügyi hatásai
Miért egészséges a feketeribizli? Lássuk 10 jelentős egészségügyi jótékony hatását, amikről klinikai kísérletek is vannak!
Ez az apró gyümölcs tele van számos alapvető vitaminnal és ásványi anyaggal. A kutatások azt mutatják, hogy a feketeribizli, szeder, áfonya rengeteg olyan biokatív anyagot tartalmaz, amik javítják az agy egészségét, védelmet nyújtanak a cukorbetegség, a rák és a szívbetegségek ellen és javítják az emésztést.
1. A feketeribizlivel végzett klinikai kísérletek eredményei arra utalnak, hogy a feketeribizli csökkentheti az étkezés utáni glükóz- és inzulinszintet egy szénhidrátban gazdag étkezés után.
Egy másik tanulmány alátámasztotta ezt a megállapítást, és azt találta, hogy egy fermentált quinoát (magfajta) és 75 g feketeribizlit tartalmazó termék képes csökkenteni az étkezés utáni glikémiát és az inzulinnémiát egy randomizált keresztezett vizsgálat eredményei szerint. Azt is megállapították, hogy a feketeribizli és a feketeribizlipüré együttes fogyasztása alacsonyabb glükóz- és inzulinkoncentrációt eredményezett az első 30 percben, kiegyensúlyozottabb csökkenést az első órában, és javult a glikémiás profi
Egészséges férfiakon és nőkön egy klinikai vizsgálat kimutatta, hogy az alma- és feketeribizli polifenolban gazdag italok csökkentették az étkezés utáni vércukorszintet, ami részben a bélben lévő glükóztranszport gátlásával függhet össze. Forrás: Effect of Blackcurrant Consumption on the Genitourinary System: A Literature Review - PMC (nih.gov)
2. A szeder növényi vegyületeket, úgynevezett fitokemikáliákat tartalmaz, amelyekről ismert, hogy támogatják az agy egészségét. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a bogyós gyümölcsök, mint a szeder vagy feketeribizli megelőzhetik az időskori neurodegeneratív betegségeket és javíthatják a kognitív funkciókat.
3. Más tanulmányok/kuttások kimutatták, hogy az antocianin nevű fitokémiai anyag fokozzaa az agy vérellátását és serkenti a memóriát és a figyelmet irányító területeket.
4. Az antocianin a feketeribizli színét is adja. Csökkenti a szívbetegség kockázatát A feketeribizli tele van szívvédő vegyületekkel, például rostokkal és antocianinokkal. Egy több mint 59 tanulmány áttekintése megállapította, hogy a bogyók vagy más, antocianinban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása 17%-kal csökkenti a szívkoszorúér-betegség kockázatát, és 9%-kal csökkenti a szívbetegséggel összefüggő halálozás kockázatát. Más kutatások azt sugallják, hogy a vegyület segíthet csökkenteni a rossz koleszterinszintet. A magas koleszterinszint a szívbetegséggel kapcsolatos események kockázati tényezője
5.Véd a rák ellen. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a bogyósok, köztük a szeder, áfonya, bodza, fekete/kék szőlők (ezért a vörösbor is) vagy a fejeteribizli gátolják a rákos daganatok kialakulását patkányokban. Az ehető bogyók egyre nagyobb figyelmet kapnak a fitokemikáliák sokfélesége miatt, beleértve, de nem kizárólagosan a tipikus antioxidánsokat, amelyek más krónikus betegségek mellett a rák elleni védelemhez kapcsolódnak. A bogyókban a rákvédő hatásokat elősegítő bogyós összetevők a következők: fenolos savak (hidroxi-cinnaminsav, hidroxibenzoesav), sztilbének (resveratrol, pterostilbene, piceatannol), flavonoidok (antocianinok, flavonolok, katechinek), lignánok, tanninok (proantocianidinek, ellagitanninok). A bogyók különösen gazdagok olyan vegyületekben, amelyekről kimutatták, hogy kemoprevenciós potenciált fejtenek ki, és különösen a flavopiridolról, az ellaginsavról, az anetolról és a resveratrolról kimutatták, hogy gátolják az NF-κB jelátviteli útvonalat, akár a kaszkád aktiválásának pontján, akár az NF-κB sejtmagba történő transzlokációjának pontján.
7 A tudósok úgy vélik, hogy a bogyókban található antioxidánsok felelősek lehetnek ezekért a hatásokért, mivel megvédik a sejtkárosodástól. Az embereken azonban további kutatásokra van szükség.
8. Küzd a cukorbetegség ellen A bogyósok, mint a feketeribizli vagy a szeder védelmet nyújthatnak a cukorbetegség ellen. A szederben található rost az emésztés lassításával segít csökkenteni a vércukorszintet. Egy tanulmány kimutatta, hogy a szederet fogyasztó túlsúlyos férfiak inzulinérzékenysége javult.
9. Támogatja a csontok egészségét A feketeribizli mangánt tartalmaz, egy nyomelemet, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a mangán növelheti a csontok ásványianyag-sűrűségét és a csontképződést az állatokban.9 Ezenkívül a szederben és feketeribizliben is megtalálható K-vitaminról ismert, hogy támogatja a csontok egészségét.
10. Javítja az emésztést A feketeribizliben lévő rostok javíthatják az emésztést és enyhíthetik a székrekedést. A rostok befolyásolják az élelmiszerek emésztési sebességét, a tápanyagok felszívódását és a széklet mozgását a vastagbélben. A magas rosttartalmú élelmiszerek jó baktériumokat is tartalmaznak, amelyek jótékony hatással lehetnek a bélrendszerre.