Blog
jómagyar.hu Zalán
2021.11.12 19:02

A magyar tyúk tojáshozama januárban

A magyar tyúk tojáshozama januárban

Jó lenne, ha minél tőbben tartanának baromfit Magyarországon, hogy egészségessebb élelmiszer jusson a családoknak és hogy például a gyerekek megismerhessék, megérezhessék a saját állattartás élményét és nem kevésbé annak hasznosságát.

Kedves Olvasó!

Gondoltam írok egyet a gödöllői génmegőrzőből  hozott eredeti, génmegőrzöt magyar tyúkjaimról. 2020 május végén hoztam előket. Előtte pár héttel érdeklődtem, előnevelt csirkét keresve. Ez 6 hetes kort jelent. Mondták, hogy van, de kevés maradt, pár darabot tudnak csak adni. Napos csibét nem mertem vállalni, mivel nem volt szakmai tapasztalatom és azokat eléggé művi körülmények között kell tudni tartani.

9 darabot rendeltem, mivel a génmegőrző akkori közlése szerint tyúkból csak ennyi volt. Ajánlottak kakast, ami, mint később kiderül, nem vált be. Kértem 1 kendermagos ( mert az volt) kakaskát, 3-3 magyar fehéret, sárgát és mert fogolyszínű nem volt és a kopasznyakút én annyira nem kedvelem, hogy nézegessem a ronda nyakukat. Kaptunk kettő felnőtt fehér tojót, egy kendermagos kakast és 3-3 sárga és kendermagos 6 hetest. A felnőtt fehérek néha tojtak, de mondjuk csak heti 1-2 tojást.

A csirkéket elhoztuk karton dobozban. Indult az etetésük. kaptak egy kényelmes, kb. 6 nm-es tyúkólat, szénát, tojó fészket, önitatót és önetetőt. A legolcsóbbat. Takarmányozásuk: nálunk adott a kukoricacsíra pellet, ami 16 % fehérjetartalommal bír. Ez duplája a sima kuakoricadarának, ami csak 8 %.!

Ehhez kaptak egész búzát, kukoricadarát, némi napraforgót és sok konyhai maradékot és a zöldségek zöldjét. Vettem még nekik bábolnai takarmány meszet. Abból néha dobok a keverékbe.

Nyáron megnéztem a szakirodalomban, hogy az ilyen, most már jércék, mikor kezdenekel tojni. 20-25 hetest kort írtak. Jó, november végén lesz a 20. hét, tehát decemberben valamikor számíthatok eredményre? A november eltelt, sehol semmi. Csak ettek, mondjuk nem sokat.

Decemberben végén végre megjött az első eredmény! Talán a 24. héten! A magyar sárgák kezdtek! Közben le kellett vágni a kakst,mert az eleve kicsípett farktollakkal, sebes seggel érkezett, meg egy felnőtt fehér tyúkot, mert az meg kannibál volt és csíte a kakas seggét, aki nem védte magát! Na, eldöntöttük, hogy a kannibál vágva lesz. Le is lett,hús volt benne vagy 1 kiló, szóval ezek eléggé kistestűek. A kakas még maradt, de mikor a másik fehér tyúk is csipkedte a seggét, akkor az is le lett vágva. A német juhászunk sajnos nem egy baromfibarát fajzat,egyszer egyik kendermagos volt olyan hülye, hogy kiszökött, a német juhi meg egyből megsétáltatta, csak sajnos a szájában tartva őt. Így mardtak csak hatan a drágáim.

Most 2021 január 29-et írunk. A  múlt héten a 6 tyúk 28 tojást tojt! Ezt nem gondoltam volna! Hogy januárban, plusz világítás vagy fűtés nélkül így tojjanak, ez meglepő volt. Nem győzzük szedni a tojás, napi ugyebár majdnem 3 darab, da van 2 vagy néha 5, de volt egyszer 6 darab is a tojás!

Ezek ugye kapirgálós, kieresztett baromfik, nem azok a szerencsétlen ketreces hibridek. Egész nap kint vannak, rohangálnak, kárálnak, kapirgálnak. Ezzel együtt ennyit tojnak. Januárban!

A mellékelt képen mutatom őket , a másikon a tojásaikat és a tojóhelyeiket is.

A magyar fajtájú baromfi gazdaságossága

Megnézetem, én a mi 6 tyúkunknak napi 50 dkg takarmányt adok. Ez annyit jelent számszakilag, hogy olyan napi 40 Forint a költség, mivel a magok kilója 80 FT a váci gazdaboltban. Akinek van saját takarmánya, az még olcsóbban tud termelni. Ugyebár a 5 tyúk ad januárban! napi kb. 3 tojást, aminek az eladási ára 40-50 Ft. Mivel ez szójatápmentes állomány, ezért tekinthetjük ökológiai gazdálkodásnak, igaz? Szóval nem kell az a rossz, ellustult vidéki öregek szövege, hogy ” nem éri meg tartani”… Miről beszél a sok unatkozó vidéki és családi házas nyugdíjas?? Nagy abaj, ha már ők is a lidl-ben vagy egyéb heyleken vásárolnak. Nagy szégyen.

Igenis, még anyagilag is megéri baromfit tartani családi háznál és igen, még gadaságos is! Nem beszélve arról, hogy tudjuk, hogy mit eszünk és össze nem hasonlítható az íze a bolti tápos tojással! Ez illattal sül,míg a boltinál sokszor éreztem inkább szagokat.

Végkonklúzió

Jó lenne, ha minél tőbben tartanának baromfit Magyarországon, hogy egészségessebb élelmiszer jusson a családoknak és hogy például a gyerekek megismerhessék, megérezhessék a saját állattartás élményét és nem kevésbé annak hasznosságát.