Blog
2021.11.17 14:23

Az A1 és A2 típusú béta-kazein hatása az emésztőrendszerre és az 1-es típusú cukorbetegségre

Az A1 és A2 típusú béta-kazein hatása az emésztőrendszerre és az 1-es típusú cukorbetegségre

Az A1-es típusú béta-kazeint összefüggésbe hozzák – sőt be is bizonyították mind ember, mind egérkísérletben – bélgyulladásokkal, az irritábilis bélszindrómával (IBS), az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásával (Robert Elliott 1993 Új Zéland és Bryndis Eva Birgisdottir 2006 Izland ), megnövekedett emésztésidővel, szérumban emlekedett gyulladás markerekkel. A következőkben egy rövid kivonata olvasható a klinikai kísérletnek, aki részletesebben szeretné, annak ajánljuk a linket a bevezetőben. Kép: irreális méretű tőgy a tehén alatt..

Kínában, 2014-ben végezték el a kutatást/klinikai kísérletet 600 személyen, melyekből 23 laktóz intoleranciával rendelkezett, 45 pedig bevallottan tehéntej intoleranciával rendelkezett. A két csoprt dupla vak kísérletben vett részt, ahol az egyes csoport csak A2 béta-kazeint, míg a kettes számú csoport vegyesen A1 és A2 béta-kazeint tartalmazó(60-40 %) tejet kapott.

A kutatók hipotézise az volt, hogy az olyan tej fogyasztása, ami tartalmaz A1 béta-kazeint,  erősebb emésztőrendszeri panaszokat okoz, nagyobb  koncentrációt okoz gyulladás jelző markerekben a vérszérumban és alacsonyabb székletben kimutatható összes rövid láncú zsírsavat eredményez.

A feltételezés beigazolódott, mert a kutatásban bebizonyosodott, hogy az A1 béta kazeint és A2 béta kazeint is tartalmazó tej (60-40%)esetében rosszabbodtak az emésztőrendszeri panaszok, megnőtt a felszívódási idő, megnövekedtek a vérben a gyulladást jelző markerek, csökkent a széklet összes rövid láncú zsírsav tartalma, míg a csak A2 béta-kazeint tartalmazó tej esetében semmilyen negatív hatást nem tudtak kimutatni, ami azt igazolta, hogy a mindkét kazein fajtát tartalmazó tej esetében csak az A2 béta-kazein okozhatta a negatív hatásokat.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29070042/

A1 és A2 típusú béta-kazein a laktóz intolerancia esetében

A laktóz intoleráns betegek esetében kimutatható volt, hogy a mindkét béta-kazeint tartalmazó tej nagyobb mértékben rontotta a betegek emésztőrendszeri panaszait, az emésztőrendszeri áthaladási időt (gastrointestinal transit time), mint a laktóz toleráns betegek esetében, viszont a csak A2 béta-kazeint tartalmazó tej nem növelte a laktóz intoleráns csoportban a panaszokat. Ebből arra lehet következtetni, hogy a laktóz intoleráns betegek esetében a panaszok erősödését inkább az A1 béta-kazein okozta, nem pedig a laktóz maga. Hiszen laktóz volt mindkét tejben! Kép:Holstein Fríz tehén

Akkor most ne igyunk bolti tejet?

A rádióműsorban meginterjúvolt gyógyszerész, Andor Ákos szerint a magyar tarka tehén teje rendben van, mert csak A2 béta-kazeint tartalmaz, azonban az Európából behozott Holstein Fries tehenek teje nagy mennyiségben tartalmaz A1 béta-kazeint, ami valószínűleg egy mutáció eredménye, amit nagy valószínűséggel a Dél-Amerikából nagy mennyiségben importált és a takarmányhoz kevert GM szója okozott. A GM növények már sok növényi mutációt is okoztak az elmúlt évtizedekben, azonban valószínűsíthető, hogy ehhez hasonló állati mutációt is okoz. Fontos, hogy míg a magyar tarkák (jelLelmzően kis kazdaságokban) csak 10-20 %-ban fejlesztenek ki tőgygyulladást, addig a Holstein Fríz 40 %-ban.

Ezekkel a fajtákkal sok más probléma is van a tőgygyulladáson kívül, pl. a béta-kazein A1 mutációja. A béta-kazein a négy fő tejfehérje közül az egyik, a sajtgyártás egyik alapanyaga. Az A1 mutáns változatban a béta-kazeinből emésztés során egy béta-casomorfin (BCM) nevű kis ópiát típusú fehérje szabadul föl, amely sok súlyos betegséghez köthető, pl. a vér-agy gáton képes átjutni és a központi idegrendszert ingerelni. Vizsgálják a BCM szerepét az 1-es típusú cukorbetegség, az ischémiás szívproblémák és az autizmus kialakulásában, ahol mint egyik fő hajlamosító tényezőre tekintenek. Az A1 mutációt nem hordozó béta-kazein (ún. A2 típus) bizonyítottan nem hozható kapcsolatba ezekkel a betegségekkel.

Nyílt levél a Minisztériumokhoz

A cikk megírásával egyidőben ajánlom cikkemet az Egészségügyi és Földművelésügyi Minisztériumnak, a cikk elején belinkelve a vonatkozó amerikai anyag a kínai klinikai kísérletről/tanulmány, amely bizonyítja, hogy baj van a Holsten Fríz tehén tejével és valószínű, hogy nagyban járul hozzá az 1-es típusú cukorbetegség és a tejintolerancia kialakulásához.

Tudjuk persze, hogy ez nagy érvágás lenne a tejhozam szempontjából a magyar tejtermelő ágazatnak, de feltételezésem szerint a kisebb tejhozamú magyar tarka fajta “viszzahonosítása” a nagy tejtermelő gazdaságokba, bőven megtérülne az egészségesebb nemzet és alacsonyabb egészségügyi kiadások következtében.  A problémáról egyetlen kivételével(Dr. Kazai Anita), orvos által írt cikket nem találtam, remélem, hogy az orvostársadalom nem direkt söpri le az asztalról a problémát. Természetesen Magyarországon rendezett orvosi konferencia nyomait sem találtam a témában…, helyette megy a cokorbetegség, ibs,gyomor -és bélpanaszok, tejintolerancia kezelése gyógyszer hegyekkel!

Forrás: https://www.researchgate.net/publication/232536690_Milk_proteins_and_human_health_A1A2_milk_hypothesis