Blog
2021.11.21 20:07

A vörös szőlőmag jótékony hatásai

A vörös szőlőmag jótékony hatásai
Európai népi gyógyítok a bor iszapjából (seprő) készítettek krémeket a szem és bőr betegségeket gyógyítására. c
Szőlőleveleket használtak vérzése megállítására, gyulladásra vagy akár aranyér fájdalomra. Éretlen szőlőt használtak torokfájásra és mazsolát székrekedés és szomjúság? ellen. Érett szőlőt használtak rák, kolera, himlő, szemfertőzések, bőr-vese-és májbetegségek gyógyítására…

Jómagyar.hu teljes vörös szőlőmag őrlemény 700 Ft itt!

De a szőlők és a bennük található vegyületek, különösen az oligomer proantocianidin komplexek – amiket mostantól OPC-knek hívunk – erős antioxidánsoknak bizonyultak. Vannak, akik azt hiszik, hogy segítenek gyógyítani a rákot, szívbetegséget, öregedő bőrt, bár a tudományos bizonyítékok általában! hiányoznak. Arra viszont vannak bizonyítékok, hogy a szőlőmag kivonat segít kezelni a krónikus vénás problémákat és az ödémát.

Egy egészséges önkénteseken végzett vizsgálat megállapította, hogy a szőlőmag kivonat jelentősen emelte a vér antioxidáns tartalmát. Az antioxidánsok olyan anyagok,melyek elpusztítják(semlegesítik) a szabad gyököket, amik olyan káros vegyületek a szervezetben. amik kárisítják a DNS-t és még sejthalált is okoznak. A szabad gyökök úgy tartják, hogy hozzájárulnak az öregedéshez, valamit sok betegség, beleértve a szívbetegség és rák kifejlődéséhez.

A növény leírása

A szőlő növény őshonos a Kaszpi tenger környékén, ahonnan Európába és Észak-Amerikába is eljutott. nagy csipkézett levelei vannak és a szár kéregrésze folyamatosan hámlik. Termése lehet fehér, vörös vagy lila.vorosbor

Mit tartalmaz a szőlőmag?

E vitamin, flavonoidok, linolsav és az OPC vegyületek koncentráltan találhatóak a szőlőmagban, a héjban kisebb mennyiségben. A szőlőlébe és a borban is vannak OPC-k, de kisebb koncentrációban. A Resveratro (Rezveratrol) is egy OPC, ami azonban főleg a héjban fordul elő és mára nagyon népszerű lett.

Orvosi felhasználás

Manapság a szőlőmag kivonatának standardizát formáját használják egy sor betegség kezelésére, a szabad gyökök általi károsítás, szívbetegségek, cukorbetegség vagy a rák tekintetében. Kimutatták már, hogy aszőlőmag kivonat védelmet nyújt a bakteriális fertőzések, Pl. a Staphylococcus aureus ellen. A vörösborban található flavonoidok segíthetnek csökkenteni a rossz LDL koleszterint és ezáltal védhetik a szívet.

Krónikus vénás elégtelenség

A krónikus vénás elégtelenség a lábak(lábszárak) problámája, ami fájdalmas vénás értágulatokat jelent és fáradsággal, megdagadt lábakkal és látható vénákkal jár. Számos magas szintű kutatás alátámasztja, hogy az OPC-k segítenek csökkenteni a tüneteket.

Ödéma

Feldagadás hamarabb megszűnik, ha a páciens szőlőma givonatot kap. A mellrák daganatok eltávolítása után az ödéma gyakori. Egy placebo kísérlet azt mutatta ki, hogy azok a páciensek, akik 600 ml vörös szőlőmag kivonatot kaptak naponta, 6 hónap elteltével kisebb mértékben voltak még ödémásak. Másik tanulmány a sport sérülések esetében is hasonló megfigyelésről tudott beszámolni.

Magas koleszterinszint

vörös szőlő 3Nincsen elég bizonyíték, ami alapján azt lehetne állítani, hogy a vörös szőlőmag kivonat szedése csökkentené a magas koleszterinszintet, ugyanakkor néhány “előzetes” kísérletben biztató eredmények születtek. Egy másik vizsgálatban viszon erős dohányosok vér lipid peroxidációját vizsgálták ( a zsírok lebomlása a vérben) 24 min. 50 éves erős dohányos férfinál és a placebót kapóknál magasabb LDL koleszterinszinteket mértek a kisérlet végeztével. A nem placebó csoport napi 2X75 mg Procyanidin kivonatot kapott 4 héten át.

Magas vérnyomás betegség

Elméletileg az antioxidánsok az erek állapotának javításán keresztül csökkentik a magas vérnyomást. Ezt állatkísérletekben már bizonyították is, de klinikai kísérletek még nincsenek. 

 

Rák

Több tanulmány is már azt találta, hogy a szőlőmag kivonat gátolja a mellrák, tüdőrák, prosztatarák, vastagbélrák daganatainak növekedését laboratóriumi körülmények között.(kémcsövekben) A szőlőmag kivonat segít csökkenteni a kemoterápia miatti májkárosodást és általánosságban csökkenti a rák kialakulásának esélyét.

Forrás,a Maryland Egyetem Orvosi Központja: http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/grape-seed

Fordította: jómagyar.hu

Jogvédelem: a cikk másolásához csak idemutató linkkel és írásos engedélyünkkel járulunk hozzá.