Blog
jómagyar.hu Zalán
2021.11.21 20:12

Bajai halászlé recept

Bajai halászlé recept
A Bajai halászlé a legegyszerűbb, a halász által fél óra alatt (besózni kell csak korábban) elkészíthető tápláló étel, aminek a sűrűségét természetesen a felhasznált hal és főleg a víz mennyisége, valamint a 2-3 fej hagyma szabja meg. Nem kell azt a szerencsétlen halat darálni vagy passzírozni, sem órákig elő-levet főzni vagy hogy csinálják, ahogy hallom.. Az igazi, tradicionális halászlé 30 percig fő, intenzív tűzön vagy nagy lángon a tűzhelyeken. A pontyot és a többi halat -ha van – be kell sózni jó előre, legalább 1-2 órával a főzés megkezdése előtt, de inkább 4-5 órával, ha van rá idő. Én néha már előző este megcsinálom és beteszem a hűtőbe. Webáruházunkban a vitaminok, mézek, hidegen sajtolt olajok kiváló minőségben és országosan sok esetben a legjobb áron vásárolhatóak meg!

Különleges minőségű paprika itt!

 

Az igazi, tradicionális halászlé 30 percig fő, intenzív tűzön vagy nagy lángon a tűzhelyeken. A pontyot és a többi halat -ha van – be kell sózni jó előre, legalább 1-2 órával a főzés megkezdése előtt, de inkább 4-5 órával, ha van rá idő. Én néha már előző este megcsinálom.

Bajai halászlé hozzávalók 4 főre

Bajai halászlé hozzávalók

2-2,5 kg ponty és 1-2 db más hal, pl. kárász, keszeg, törpeharcsa, de ez nem kötelező

2 nagy fej hagyma vagy 3 kisebb fej hagyma

Fél paradicsom (vagy 1-2 kanál házi lecsó/paradicsom sűrítmény)

1-2 szelet pritamin, kápia vagy akár fehér paprika

3 evőkanál paprika

Élő hal kilogrammonként 1,2-1,3 liter víz! Például:  2,5 X 1,2 = 3 liter!

A Bajai Halászlé elkészítése

Csak pontyból készítem általában, ha van esetleg törpe harcsám vagy kárászom,az jó bele, a keszeget én nem szeretem beletenni,annak nincsen különösebben jó íze. A compó csodás bele, de ritka. Az idén nem is fogtam. A halat előző nap vagy 4-5 órával korábban megpucoljuk, kibelezzük, tejet vagy ikrát vigyázva megőrizzük, beirdaljuk, kívül-belül besózzuk, méregfogát kipattintjuk, szilványait eltávolítjuk, fejét kettévágjuk, törzsét 4-5 centis darabokra vágjuk.

A 2 nagy fej hagymát vagy apróra vágjuk vagy turmixoljuk. Ezt a bogrács vagy lábas aljára öntjük, majd ráhelyezzük a halszeleteket és némi paradicsomot és valamilyen ízletes capia,pritamin , esetleg fehér paprikát. Felöntjük a hal kilogrammonként 1,2-1,3  liter vízzel és nagy lángon aláfűtünk. Aki akar, önthet bele egy kevés száraz vörösbort, de ez nem szabályos.  Ez kb. 10-15 perc múlva felforr. Ekkor tesszük bele a 3 evőkanál minőségi paprikát, és ettől kezdve maximum 30 percet főzzük! Szokás beledobni 2-3 fej cseresznye paprikát is, de ezt csak az nyomja bele a végén, aki akarja. Halászlé kockát nem ajánlok, mivel élelmiszer adalékanyagot tartalmaz és nagyipari termék, semmi köze a hagyományőrzéshez és természetességhez. 

Ha 25-30 percnél tovább főzzük, akkor a hús elkezd lejönni a csontról, ami nem kívánatos. Lehet kóstolni 10 perc rotyogás után, ha esetleg a só nem elég, akkor még lehet korrigálni.

Az eredeti Bajai halászlét a bajaiak gyufatésztával fogyasztják úgy, hogy elég sok tésztát helyeznek a tányér közepére és erre merik a halászlét és 1-2 szelet halat. Az igaz gyufatészta hátilag készül, de kaphatóak tűrhető száraztészták is.  A végén kis lével és/vagy kenyérrel eszik a szeleteket. Kép: gyufatészta

Mindenki láthatja mostanára, hogy milyen egyszerű a Bajai halászlé elkészítése és hogy valóban ez lehet az eredeti, ősi halászlé, nem a paszírozós, sokáig elkészülő (kinek lett volna erre ideje…) modern verzió.

A bajaiak esznek egyébként Magyarországon magasan a legtöbb halat, 32 kg-ot, míg az országos átlag csak 4,5 kg per év. Jó étvágyat!