Blog
jómagyar.hu Zalán
2021.11.21 20:12

Bajai halászlé recept

Bajai halászlé recept
A Bajai halászlé a legegyszerűbb, a halász által fél óra alatt (besózni kell csak korábban) elkészíthető tápláló étel, aminek a sűrűségét természetesen a felhasznált hal és főleg a víz mennyisége, valamint a 2-3 fej hagyma szabja meg. Nem kell azt a szerencsétlen halat darálni vagy passzírozni, sem órákig elő-levet főzni vagy hogy csinálják, ahogy hallom..  Az igazi, tradicionális halászlé 25-30 percig fő, intenzív tűzön vagy nagy lángon a tűzhelyen. A pontyot és a többi halat - ha van – be kell sózni jó előre, minimum 1-2 órával a főzés megkezdése előtt, de inkább 4-5 órával, ha van rá idő. Én néha már előző este megcsinálom és beteszem a hűtőbe. Ez látható a kezdőképen. Webáruházunkban a vitaminok, mézek akácméz 2900 Ft/1 kg) , hidegen sajtolt olajok kiváló minőségben és országosan sok esetben a legjobb áron vásárolhatóak meg!

Különleges minőségű paprika itt! 2900 Ft/0,5 kg

 

Az igazi, tradicionális halászlé 25-30 percig fő, intenzív tűzön vagy nagy lángon a tűzhelyeken. A pontyot és a többi halat -ha van – be kell sózni jó előre, legalább 1-2 órával a főzés megkezdése előtt, de inkább 4-5 órával, ha van rá idő. Én legtöbbször már előző este megcsinálom és beteszem a hűtőbe.
Az immunrendszer természetes őre magas C-vitamin tartalommal a homoktövis velőnk!

Bajai halászlé hozzávalók 4 főre

Bajai halászlé hozzávalók

2-3 kg ponty és 1-2 db más hal, pl. kárász, törpeharcsa, (a keszeget én nem szeretem bele, plusz szét is fő hamarabb) de ez nem kötelező

2 nagy fej hagyma vagy 3 kisebb fej hagyma

Fél paradicsom (vagy 1-2 kanál házi lecsó/paradicsom sűrítmény)

1-2 szelet pritamin, paradicsompaprika vagy akár fehér paprika

2-3 csapott evőkanál paprika élőhal kilónként egy csapott ek.

Vízmennyiség!! Élő hal kilogrammonként 1,1-1,2 liter ha bográcsban főzzük és 0.8-1 liter, ha tűzhelyen főzzük! Mert a tűzhelyen nem olyan intenzív a párolgása, sűrűsödése. 

Különleges minőségű paprika itt! 2900 Ft/0,5 kg

A Bajai Halászlé elkészítése

Csak pontyból készítem általában, ha van esetleg törpe harcsám vagy kárászom,az jó bele, a keszeget én nem szeretem beletenni, annak nincsen különösebben jó íze. A compó csodás bele, de ritka. Az idén nem is fogtam. A halat előző nap vagy 4-5 órával korábban megpucoljuk, kibelezzük, tejet vagy ikrát vigyázva megőrizzük, a hal oldalát 1 centinként beirdaljuk, kívül-belül besózzuk, "méregfogát", ami valójában az őrlőfoga és nem keserű, kipattintjuk, szilványait eltávolítjuk, fejét kettévágjuk, törzsét 4 centis darabokra/szeletekre vágjuk.

A 2 nagy fej hagymát vagy apróra vágjuk vagy turmixoljuk. Ezt a bogrács vagy lábas aljára öntjük, majd ráhelyezzük a halszeleteket és 1-2 negyed paradicsomot és valamilyen ízletes paradicsompaprikát, pritamin , esetleg fehér paprikát, de ezt is csak 1-2 szeletet. Ha sovány vagy kicsi a ponty, akkor 1 teáskanál állati zsiradékot is teszünk a bogrács aljába, de dinsztelni a hagymát nem kell. Erre a paprika megfelelő oldódása miatt van szükség. Felöntjük a hal kilogrammonként 0.9-1,2  liter vízzel és nagy lángon alágyújzunk. Ez kb. 10-15 perc múlva felforr. Ekkor tesszük bele a  minőségi paprikát, nem a boltit, hanem minimum 120-as ASTA értékű különleges minőségűt, és ettől kezdve maximum 30 percet főzzük, de erős lángon elég a 25 perc is.  Szokás beledobni 2-3 fej cseresznye paprikát is, de ezt csak az nyomja bele a végén, aki akarja. Halászlé kockát nem ajánlok, mivel élelmiszer adalékanyagot tartalmaz és nagyipari termék, semmi köze a hagyományőrzéshez és természetességhez. Kép: beirdalás és darabolás (készítette Briglovics Emese)

Ha 25-30 percnél tovább főzzük, akkor a hús elkezd lejönni a csontról, ami nem kívánatos. Lehet kóstolni 10 perc rotyogás után és ekkor lehet beletenni a tejet vagy ikrát is, ha esetleg a só nem elég, akkor még lehet korrigálni. A tejet ne tegyük bele az elején, mert szétfő és elrontja a tökéletes végeredményt.

Az eredeti Bajai halászlét a bajaiak gyufatésztával fogyasztják úgy, hogy elég sok tésztát helyeznek a tányér közepére és erre merik a halászlét és 1-2 szelet halat. Az igaz gyufatészta házilag készül, de kaphatóak tűrhető száraztészták is.  A végén kis lével és/vagy kenyérrel eszik a szeleteket. 

Mindenki láthatja mostanára, hogy milyen egyszerű a Bajai halászlé elkészítése és hogy valóban ez lehet az eredeti, ősi halászlé, nem a paszírozós, sokáig elkészülő (kinek lett volna erre ideje…) modern verzió. Gyakran hallom a fanyalgó megjegyzést: az olyan híg..  Nos, halászLÉ a neve, hallevesről beszélünk, nem szószt vagy főzeléket akarunk főzni. De mondjuk sűrűbb lesz, mint egy csont - vagy húsleves csirkéből, sertésből és másnap reggelre egy erős kocsonyává keményedik. A legfinomabb reggelim!

A bajaiak esznek egyébként Magyarországon magasan a legtöbb halat, 40-50 kg-ot, míg az országos átlag csak 6,5 kg per év. Jó étvágyat!