A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is az UV-B spektruma. A bőr D3 vitamin-képző kapacitása nagy, de bizonyos fénymennyiség felett már nem nő tovább. Magyarországon márciustól októberig naponta 15 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő, 10–15 óra közötti direkt napsugárzás szükséges a megfelelő D3-vitamin-képzéshez. A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D3 vitamin termeléséhez.
A szoláriumok UV-A sugárzása nem alkalmas a D 3 vitamin-képzésre.
A táplálék kis D-vitamin-tartalma miatt a D-vitamin-ellátottság nem dietetikai kérdés.
Az 1,25(OH)2D3, vagyis az aktivált D-vitamin (D-hormon) vesében kialakuló, keringésbe kerülő része a kalcium-anyagcserében vesz részt. A szervezet számos más szövetében kialakuló D-hormon autokrin, parakrin hatásokon keresztül a sejt működésre, a sejtek osztódására van hatással.
A D-vitamin-ellátottságot legjobban a szérum-25(OH)D-vitamin tükrözi.
A túlsúly növeli a D-vitamin-szükségletet.
A máj- és epeúti betegségek fokozzák a D-vitamin hiány kockázatát.
A 75 mmol/l-es normálérték a kalcium-anyagcsere szempontjából határozza meg a kívánatos tartomány alsó határát. A nem kalcium-anyagcserével összefüggő hatások szempontjából a normál érték meghatározásához további vizsgálatok szükségesek.
A D3 vitamin toxikus adagja hónapokon át adott napi 10 000 NE felett van.
A D3 vitamin biztonságos adagja felnőtt emberben napi 4000 NE !!
Jómagyar.hu D3-vitamin 4000 NE+C-vitamin 750 mg: 2200 Ft!
Felezési ideje miatt a D-vitamin-pótlása nem csak napi adagolással oldható meg, hanem heti-havi adagolással.
További aktuális információk a netről
A D vitamin nem csontrendszeri jótékony hatásai
Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-05/tes-ecf051712.php
- alkalmas a pikkelysömör kezelésére
- a bőrrák megelőzésére is jó lehet
- elhízás kiegészítő kezelésére
- csökkentheti a vastag- és végbéldaganatok kialakulásának kockázatát
- csökkentheti a vastagbél rák előfordulását
Magyar orvosi konszenzus a D vitamin napi ajánlott mennyiségéről
Forrás:http://www.akademiai.com/doi/pdf/10.1556/OH.2012.29410