Blog
jómagyar.hu Zalán
2022.01.15 16:32

A hidegen sajtolt tökmagolaj ára 2022-ben

A hidegen sajtolt tökmagolaj ára 2022-ben

Kisvállalkozásunk 2012 óta forgalmaz hidegen sajtolt tökmagolajat. Mind a mai napig nem voltunk hajlandóak a többszöri kritika, megkeresés vagy kérés ellenére sem melegen sajtolt vagy más néven steier (osztrák) tökmagolajat forgalmazni. Ez nem minősítés, csak ténymegállapítás, magyarázat a bővebb kifejtésben lejjebb.

Ennek oka nem valamilyen előítélet vagy elfogutság. Nem kedvelem az osztrákokat az ismert történelmi előéletükkel, az igaz.. Azonban nem erről van szó. Az is igaz, hogy a pirított tökmag és a pirított tökmagolaj finomabb, mint a nyers magból készült. Kóstoltam pár melegen sajtolt tökmagolajat. Ezek gyönyörű névvel vannak illetve: szűz, extra szűz tökmagolaj.. Mennyire jól is hangzik és valóban, ezek a tökmagolajok annyira finomak! Aláírom. 

Akkor miért tettük le voksunkat a hidegen sajtolt tökmagolaj mellett? Nos, a kezdeti években nem sok fogalmunk volt a gyártásról, egyszerűen csak belecseppentünk lassacskán ebbe az üzletbe. Először jött a mákolaj, majd a többiek, tökmagolaj, máriatövismagolaj, szőlőmagolaj, kendermagolaj, szezámmagolaj, lenmagolaj és társaik. Ha jól számolom, mára 16 féle hidegen sajtolt étolajunk van. Hogy miért tartunk csak hidegen sajtoltat? Mert a hidegen sajtolt étolaj a legérintetlenebb, legmanipulálatlanabb,ami elérhető. Nincsen sózva, pirítva, nem éri hőhatás, illetve csak nagyona lacsony hő éri, a présgépből kifolyó tökmagolaj maximum 50 fokos!

Mi a titka, hogy a legtöbb hidegen sajtolt olajunk esetében a legtöbbször jobb áraink vannak, mint a (hidegen) sajtolt étolaj gyártóknak?? Nos, nem titok: miután több év után elértünk egy megfelelő forgalmazási/rendelési volument, már tudtunk annyit rendelni a hidegen sajtolt étolaj gyártóktól, hogy el tudtunk érni egy baráti beszerzési árat és közben persze kialakultak kiváló üzleti, több esetben már szinte baráti kapcsolatok is.

Mennyi hidegen és melegen sajtolt tökmagolaj lesz a tökmagból?

A melegen sajtolást nem véletlenül találták ki osztrák szomszédaink. Ezek a hangzatos nevű szűz és extra szűz tökmagolajok körülbelül 2,5 kilogramm héjnélküli tökmagból sajtolhatóak ki. Ez azért van, mert a hő hatására feltáródik az olajtartalom, viszkózusabbá válik, így az könnyebben kipréselhető a rostok közül.

A hidegen sajtolásnál 3,2-3,5 kg tökmag szükséges 1 liter étolajhoz, tehát arányait tekintve olyan 20-30 %-al több alapanyag kell a hidegen sajtolt étolajokhoz.

Visszatérve a tökmag és tökmagolaj árára

2012-től forgalmazunk tökmagolajat. Ennek a bekezdésnek ezt a címet is adhattam volna: Histórikus héj nélküli tökmag árak 2012-2021. Mivel az interneten nem található meg semmilyen histórikus adat a héjnélküli tökmag áráról, ezért sajnos muszáj az emlékezetemre támaszkodni.

2012-2017 között az alapanyag tökmag ára 700-800 Ft/kg között mozgott. 2018-ban jött az első lökés, amikor felment egészen 950 Ft-ig az alapanyag (héjnélküli tökmag)  ára. Ekkor a kedves magyar gazdág többet vetettek, hiszen realizálták, hogy milyen jó üzlet is ez és 2019-re ismét visszament az ár 800 Ft körülire. 2020-ban 950-1000 Ft volt1 kiló héjnélküli tökmag ára a termelőtől, nagy tételben (több tonna), majd jött a kedves 2021-es évjárat, amikor ősszel, szepremberben  1000 Ft-on kezdett a héjnélküli tökmag, majd decemberre csodásan felment az ára 1100 Ft-ra. 

Jelenleg  1200 Ft/kg! Ez ugye azt jelenti, hogy 50 % körüli az alapanyag drágulása 2017-hez képest. Nos, visszanézve histórikus adatainkat egészen 2012-től, mi 2012-ben 2500 Ft/0,5 l-ért adtuk a hidegen sajtolt tökmag étolajat, amit ma 2022-ben 2900 Ft/0,5 literért adunk. Úgy érzem,hogy korrektül kereskedünk, a "fair trade" keretein belül, mert a beszerzési ár kb.50 %-os drágulását csak mintegy 20 %-os áremeléssel követtük. Díszüveges tökagolajunk ára csak a csomagolóanyag árával magasabb a PE flakonosnál,  ami jelenleg, 2022. 01. 15-én 3100 Ft/500 ml-t jelent.