Blog
jómagyar.hu Zalán
2022.01.22 18:05

A homoktövismag olaj hatásai és ára

A homoktövismag olaj hatásai és ára

A homoktövismag olaj 12 legfontosabb egészségügyi előnye és ára

A homoktövis olajat évezredek óta használják természetes gyógymódként a különböző betegségek ellen.

A homoktövis növény(Hippophae rhamnoides) bogyóiból, leveleiből és magjaiból nyerik ki, amely egy kis cserje, amely nagy magasságban nő a Himalája északnyugati régiójában, de mára Magyarországon is már nagyüzemileg termesztik,2022-ben 500-1000hektár a homoktövis magyarországi területe! 

Keleten a "Himalája szent gyümölcsének" is nevezik, a homoktövis alkalmazható a bőrre, vagy lenyelhető.(1. megbízható forrás)

Népszerű orvosság az ajurvédikus és hagyományos kínai gyógyszerekben, egészségügyi előnyökkel járhat a szív támogatásától kezdve a cukorbetegség, a gyomorfekély, a rákkezelés, de akár a bőrkárosodás elleni küzdelemig.

Íme 12 tudományosan alátámasztott jótékony hatása homoktövis olajnak. 

A homoktövis olaj ára

Mivel a homoktövis magja kis mennyiségben áll rendelkezésre és nagyon munkaigényes a kinyerése, ezért a homoktövismag olaj ára igen borsos. Litere 50-60000 Ft!

1. Gazdag sok tápanyagban

A homoktövisolaj különböző vitaminokban, ásványi anyagokban és hasznos növényi vegyületekben gazdag (2. megbízható forrás3. megbízható forrás).

Például természetesen tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet az öregedéstől és az olyan betegségektől, mint a rák és a szívbetegségek (4).

A magok és levelek különösen gazdagok kvercetinben, az alacsonyabb vérnyomáshoz és a szívbetegségek kockázatának csökkenéséhez kapcsolódó flavonoidban (5. megbízható forrás6. megbízható forrás7. megbízható forrás8. megbízható forrás).

Sőt, a bogyók káliummal, kalciummal, magnéziummal, vassal és foszforral büszkélkedhetnek. Jó mennyiségű folsavat, biotint és B1, B2, B6, C és E vitamint is tartalmaznak (9. megbízható forrás10. megbízható forrás11).

A homoktövisolajban található zsír több mint fele egyszeres és többszörösen telítetlen zsír, amelyek kétféle egészséges zsír (12).

3. Védhet a cukorbetegség ellen Homktövismag olaj

A homoktövis olaj következő jótékony hatása, hogy segíthet megelőzni a cukorbetegséget.

Állatkísérletek azt mutatják, hogy segíthet csökkenteni a vércukorszintet azáltal, hogy növeli az inzulinszekréciót és az inzulinérzékenységet 17. megbízható forrás18.

Egy kis emberi tanulmány megjegyzi, hogy a homoktövis olaj segíthet minimalizálni a vércukorszint tüskéit egy szénhidrátban gazdag étkezés után (19. megbízható forrás).

Mivel a gyakori, hosszú távú vércukorszint-tüskék növelhetik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ezek megelőzése várhatóan csökkenti a kockázatot.

További vizsgálatokra van azonban szükség ahhoz, hogy biztos következtetéseket lehessen levonni!!

ÖSSZEFOGLALÁS
A homoktövis olaj javíthatja az inzulinszekréciót és az inzulinérzékenységet, mindkettő védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegség ellen - bár további kutatásokra van szükség.
4. Védi a bőrt

A homoktövisolajban lévő vegyületek közvetlenül alkalmazva növelhetik a bőr egészségét.

Például a kémcső és az állatkísérletek azt mutatják, hogy az olaj segíthet a bőr regenerálódásának ösztönzésében, segítve a sebek gyorsabb gyógyulását (20. megbízható forrás21. megbízható forrás).

Hasonlóképpen, állatkísérletek azt mutatják, hogy a homoktövis olaj is segíthet csökkenteni a gyulladást az UV-expozíció után, védve a bőrt a napkárosodástól (22. megbízható forrás).

A kutatók úgy vélik, hogy mindkét hatás a homoktövis omega-7 és omega-3 zsírtartalmából eredhet .23. megbízható forrás).

Egy héthetes vizsgálatban, amelyben 11 fiatal férfi vett részt, a homoktövisolaj és a közvetlenül a bőrre alkalmazott víz keveréke jobban elősegítette a bőr rugalmasságát, mint a placebo (24).

Van még néhány bizonyíték arra, hogy a homoktövis olaj megakadályozhatja a bőr szárazságát, és segíthet a bőrnek az égési sérülések, fagyás és felfekvések (23. megbízható forrás2526. megbízható forrás).

De itt mégtöbb klinikai kísérletre van szükség.

ÖSSZEFOGLALÁS
A homoktövisolaj segíthet a bőrnek a sebekből, napégésekből, fagyásokból és felfekvésekből való gyógyulásban. Elősegítheti a rugalmasságot és védelmet nyújthat a szárazság ellen.
5. Erősítheti immunrendszerét

A homoktövis olaj segíthet megvédeni a szervezetet a fertőzésektől.

A szakértők ezt a hatást nagyrészt az olaj magas flavonoid tartalmának tulajdonítják.

A flavonoidok előnyös növényi vegyületek, amelyek erősíthetik az immunrendszert a betegségekkel szembeni rezisztencia növelésével (4, 27).

Egy kémcső vizsgálatban a homoktövisolaj megakadályozta az olyan baktériumok növekedését, mint az E. coli (12).

Másokban a homoktövisolaj védelmet nyújtott az influenza, a herpesz és a HIV-vírusok ellen (4).

A homoktövis olaj kisebbmennyiségű antioxidánst tartalmaz, hasznos növényi vegyületeket, amelyek szintén segíthetnek megvédeni a szervezetet a mikrobák ellen (28. megbízható forrás).

De az embereken végzett kutatások hiányoznak!!

ÖSSZEFOGLALÁS
A homoktövisolaj gazdag hasznos növényi vegyületekben, például flavonoidokban és antioxidánsokban, amelyek segíthetnek a szervezetnek a fertőzések elleni küzdelemben.

Érdekes, hogy a homoktövis olaj az egyetlen olyan növényi táplálék, amely mind a négy omega-zsírsavat biztosítja - omega-3, omega-6, omega-7 és omega-9 (13. megbízható forrás).

ÖSSZEFOGLALÁSA homoktövisolaj különböző vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint antioxidánsokban és más növényi vegyületekben gazdag, amelyek potenciálisan előnyösek az egészségre.
6. Támogathatja a májat

A homoktövisolaj is hozzájárulhat az egészséges májhoz.

Ez azért van, mert egészséges zsírokat, E-vitamint és karotinoidokat tartalmaz, amelyek mindegyike megvédheti a májsejteket a károsodástól (29).

Egy vizsgálatban a homoktövisolaj jelentősen javította a májfunkció markereit májkárosodásban szenvedő patkányoknál (30. megbízható forrás).

Egy másik vizsgálatban a cirrhosisban szenvedő emberek - a májbetegség előrehaladott formája - 15 gramm homoktövis kivonatot vagy placebót kaptak naponta háromszor hat hónapon keresztül.

A homoktövis csoportban dolgozók szignifikánsan jobban növelték májfunkciós vérjelölőiket, mint a placebót kapók (31. megbízható forrás).

Két másik vizsgálatban az alkoholmentes májbetegségben szenvedők napi 1-3 alkalommal 0,5 vagy 1,5 gramm homoktövis-t kaptak, a vér koleszterinjét,a trigliceridet és a májenzim szintjét jelentősen jobban javították, mint a placebót kapók (32,33).

Bár ezek a hatások ígéretesnek tűnnek, további tanulmányokra van szükség a határozott következtetések levonásához.

ÖSSZEFOGLALÁSA homoktövisben lévő vegyületek segíthetik a máj működését, bár további vizsgálatokra van szükség.
7. Segíthet a rákos sejtek elleni küzdelemben

A homoktövisolajban jelen lévő vegyületek segíthetnek a rák elleni küzdelemben. Ezeket a védőhatásokat az olajban lévő flavonoidok és antioxidánsok okozhatják.

Például a homoktövis kvercetinben gazdag, egy flavonoidban, amely úgy tűnik, hogy segít megölni a rákos sejteket (8. megbízható forrás).

A homoktövis különböző antioxidánsai, beleértve a karotinoidokat és az E-vitamint, szintén védelmet nyújthatnak ez ellen a hírhedt betegség ellen (34. megbízható forrás35. megbízható forrás).

Néhány kémcső- és állatkísérletek azt sugallják, hogy a homoktövis kivonatok hatékonyak lehetnek a rákos sejtek terjedésének megakadályozásában (3637. megbízható forrás).

A homoktövisolaj bejelentett rákellenes hatásai azonban sokkal enyhébbek, mint a kemoterápiás gyógyszereké (38)!!!

Ne feledje, hogy ezeket a hatásokat még nem tesztelték embereken, ezért további vizsgálatokra van szükség.

ÖSSZEFOGLALÁS
A homoktövisolaj bizonyos hasznos növényi vegyületeket biztosít, amelyek bizonyos védelmet nyújthatnak a rák ellen. Hatásai azonban valószínűleg enyhék - és az emberi kutatás hiányzik.
8–12. Egyéb lehetséges előnyök

A homoktövis olajról azt mondják, hogy további egészségügyi előnyökkel jár. Azonban nem minden állítást támaszt alá a megbízható tudomány. A legtöbb bizonyítékkal rendelkezők a következők:

  1. Javíthatja az emésztést: Állatkísérletek azt mutatják, hogy a homoktövis olaj segíthet megelőzni és kezelni a gyomorfekélyt (39, 40).
  2. Csökkentheti a menopauza tüneteit: A homoktövis csökkentheti a hüvelyszárazságot és hatékony alternatív kezelésként működhet az ösztrogént már nem termelő posztmenopauzában lévő nők számára (41. megbízható forrás).
  3. Kezelheti a száraz szemeket: Egy tanulmányban a napi homoktövis bevitel a szempír és az égés csökkenéséhez kapcsolódott (42. megbízható forrás).
  4. Csökkentheti a gyulladást: Az állatokon végzett kutatások azt mutatják, hogy a homoktövis levélkivonatok segítettek csökkenteni az ízületi gyulladást (43. megbízható forrás).
  5. Csökkentheti a depresszió tüneteit: Állatkísérletek szerint a homoktövis antidepresszáns hatású lehet. Ezt azonban nem vizsgálták embereken(44).

Fontos megjegyezni, hogy ezeknek a tanulmányoknak a többsége kevés alanyon elvégzett kísérleteken alapszik. Ezért több kutatásra van szükség ahhoz, hogy biztosabb következtetéseket lehessen levonni.

ÖSSZEFOGLALÁS
A homoktövis számos további egészségügyi előnnyel járhat, a gyulladások csökkentésétől a menopauza kezeléséig. Azonban több vizsgálatra van szükség, különösen embereken. 

A homoktövisolaj népszerű alternatív gyógymód a különböző betegségekre.

Számos tápanyagban, vitaminban és zsírsavban gazdag és javíthatja a bőr, a máj és a szív egészségét. Segíthet a cukorbetegség elleni védelemben és az immunrendszer támogatásában is.

Mivel ezt a növényi terméket évezredek óta használják a hagyományos kínai és ayurvédikus gyógyászatban, érdemes lehet jobban felhasználni a modern európai gyógyászatban is.

A homoktövsmag olajára magas, mert az alapanyag kevés és ezért drága.

Forrás: A homoktövisolaj 12 legfontosabb egészségügyi előnye (healthline.com)