Blog
jómagyar.hu Zalán
2022.01.23 19:49

A feketekömény olaj hatása a Covid-19-re klinikai kísérletben

A feketekömény olaj hatása a Covid-19-re klinikai kísérletben

Háttér: A koronavírus járvány és betegség 2019-től (COVID-19) hatékony kezelése intenzív kutatás alatt áll. A Nigella sativa oil vagy feketekömény olaj vírusellenes és immunmoduláló tevékenységet hordozó gyógynövény, amit több orvosi publikáció is a COVID-19 kezelésére ajánl. Ez a lefordított klinikai kísérlet az a feketekömény olaj kezelés hatásosságának értékelését célozta meg COVID-19-ben szenvedő betegeknél.

Módszerek: A szaúd-arábiai Jeddahban található King Abdulaziz Egyetemi Kórházba jelentkező enyhe COVID-19 tünetekkel rendelkező felnőtt betegeket egy nyílt, randomizált (véletlenszerű) klinikai vizsgálatra  kérték fel. Véletlenszerűen kontroll és kezelési csoportokra osztották őket, az utóbbiak 10 napon keresztül naponta kétszer 500 mg feketekömény oaljat  (MARNYS® Cuminmar) kaptak,kaspzulázott formában.

A tüneteket naponta figyelték onlin módon.  Az elsődleges eredmény azon betegek százalékos arányára összpontosított, akik 14 napon belül meggyógyultak. (utána tünetmentesek voltak 3 napig). A kísérletet clinicaltrials.gov (NCT04401202) vették nyilvántartásba.

Eredmények: Összesen 173 beteget vontak be az klinikai kísérletbe. Az átlagéletkor 36 (±11) év volt, és a betegek 53%-a férfi volt. A kontroll és az NSO(Nigella Sativa Oil-feketekömény olaj) csoportban 87, illetve 86 beteg vett részt. A gyógyultak százalékos aránya az NSO-csoportban (54[62%]) szignifikánsan magasabb volt, mint a kontrollcsoportban (31[36%]; p = 0,001). A gyógyulás átlagos időtartama szintén rövidebb volt az NSO-t kapó betegeknél (10,7 ± 3,2 nap), mint a kontrollcsoportban (12,3 ± 2,8 nap); p = 0,001.

Következtetések: Az feketekömény olajos kezelés/étrendkiegészítés a tüneteknek a szokásosnál gyorsabb megszűnését érte el az enyhe COVID-19 fertőzésben szenvedő betegek esetében. Ezek a lehetséges terápiás előnyök további vizsgálatot igényelnek placebo-kontrollos, kettős-vak vizsgálatokkal.

Kulcsszavak: COVID-19; Gyógynövény; feketekömény olaj, 

Forrás: Nigella sativa for the treatment of COVID-19: An open-label randomized controlled clinical trial - PubMed (nih.gov)