Blog
jómagyar.hu Zalán
2022.02.02 17:57

Homoktövis velő küldés csomagban is

Homoktövis velő küldés csomagban is

Hosszú időután ismét küldünk csomagban homöktövis velőt. Nálunk kétféle kiszerelésben van 2 és 5 dl-es változat. 

 

Évekig nem küldtük, de most a sok panasz és kérés hatására ismét küldjük a homokgtövis velőt. PET flakonba kiszerelve már nem sérülékeny a csomag.

Hogyan küldjük a homoktövis velőt?

Használt térkitöltőanyagot alkalmazunk, ami vagy összegyűrt papír vagy mefelelő méretű polietilén fólia. Nem szeretjük a PE fóliát vagy bármilyen műanyagot csomagküldéshez használni, de mivel mi is ezekkel a térkitöltőkkel kaptuk a bejövő csomagokat, így kisebb lelkiismeret furdalással használjuk fel újra őket. Mi soha nem vásárolunk semmilyen műanyag térkitöltőt.

Minőségi homoktövis velő

Mit kell figyelnie a vásárlónak, ha homoktövis velőt akar vásárolni? Nos, a legfontosabb a színe! A frisshomoktövis velőnarancssárga színű, akár a szép narancs héja. A velő sűrűsége akkor jó, ha nem válik szét a velő vízre és sűrűbb frakcióra.  Ha ez megtörténne néhány terméknél,az sehígítást jelentfeltétlenül, elég csak túl finomra szűrni a velőt, amikor nem marad benne elég rostanyag és mivel a homoktövisnek is 80 % körüli a víztartalma, ezért nem csoda, ha ugyanúgy, mint a paradicsomlé, sávosan elválik a víz a rosttartalomtól. De nálunk ez nem történik meg, mert a velőnk sűrűsége megfelelő.

A megfelelően feldolgozott homoktövist nemfőzik sokáig,pontosabban egyáltalán nem főzik, mint mondjuk a házi paradicsomlét. A kíméletes pasztörizálás során csak 82-85 fokra melegítik fel a velőt, de ennyire is csak egy rövid időre, amíg a velő áthalad egy spirál alakú csövön. Ennyi elég ahhoz, hogy a homoktövis velőnk 1 évig is elálljon,persze  lezárt palackjában. A színe lassan fakul, de ezt nem lehet elkerülni. Láttam viszont boltokban teljesen világosbarna velőt és az nem is volt régi, egyszerűen csak - valószínűleg - túl lett főzve.

Felbontás után

A felbontott és hűtőben tárolt homoktövis velő is hajlamos a penészedésre, mint a nem tartósított dzsemek vagy joghurtok. Ez akkor fordul elő, ha valaki megbontja, majd 1 hétig nem nyúl hozzá. Pont ezért van ilyen kis kiszerelésben, hogy ne kelljen felbontás után hosszabb ideig tárolni. Ha egyébként valaki elfogyasztja a napi 1-2  korty velőt, akkor a kisüveges 3-4, míg a nagyüveges 8-10 napra elég.

Milyen íze van a minőségi homoktövis velőnek?

Nehéz meghatározni a homoktövis bogyó vagy velő pontos ízét. Az biztos, hogy szörnyen savanyú! Az én tapasztalatomban voltak a savasan savanyú és kellemetlen ízű velőktől kezdve, a viszonylag kellemesen savanyú, elég sok természetes cukortartalommal rendelkező velőkig. A legfinomabb velők valóban érezhető narancsos felhanggal rendelkeznek! Tipp velő kényelmes fogyasztásához: natúr almalével kiváló itallá válik. 

Tehát mostantól jó szívvel ajánljuk homoktövis termkeinket mind budapesti pontjainkon, mind csomagküldéssel átvéve.