Vegyes virágméz 950 g üvegben
Vegyes virágméz 950 g üvegben
1 900 Ft

Vegyes virágméz 950 g üvegben

Vegyes virágméz 950 g-ár 1900 Ft Ez a vegyes virágméz üvegben van, csomagban a flakonost küldjük.  Ezt nem küldjük csomagban! Ha beteszi a kosárba, nem jelenik meg a Foxpost/MPL! Ismét foglalkozunk mézzel. Volt méhészként tudom, hogy milyen az igazi méz!

1 900 Ft
Részletek

Vegyes virágméz 950 g-ár 1900 Ft (+100 Ft betétdíj tetővel együtt!! )

Letörjük az inflációt! A termék betétdíjas a környezet és pénztárcánk védelme érdekében!! Visszaváltás csak az 5 saját budapesti átvételi pont partner boljaiban! Lehetőleg oda vigye vissza, ahol vásárolta és a tetővel (lapka) együtt.

(Előzetes egyeztetéssel veszünk üres, tiszta, címkétlenített 720 ml-es befőttes üveget 50 Ft-ért. 

A jomagyar.hu tesz is azért, hogy az árak csökkentésével a méz visszakerüljön  a családok asztalára. A "fair trade" alapelvének megfelelően kis árréssel dolgozunk!  

Ez a 950 g-os nettó tömegű vegyes virágméz üvegben van. Csak bp-i átvételi pontjainkon vehető át, csomagban nem küldjük.

Ismét foglalkozunk mézzel. Több év kihagyás után ismét forgalmazunk mézet. A méz ára az elmúlt 4-5 évben drasztikusan emlekedett. 4-5 éve nem volt egy normális méhészeti évead/szezon, nagyon kevés méz termett, nagyon támad a méhatka.

Igazi művész az a méhész, aki meg tudja fékezni az atkainváziót. 

Néhyány szó a vegyes virágmézekről

Vegyes méz kora tavasszal gyümölcsfákról, elegendő csapadék esetén a nyár folyamá akár mézelő vadvirágokról is, és nyár végén erdei méz, azaz mézharmat tartalmú és/vagy napraforgó tartalmú mézeket jelent.

A fajtamézek is "szennyezettek" különböző virágok nektárjaival, de azok túlnyomó részben például az akác, selyemfű, hárs virágok nektárjából készúlnek a méhek által. Mikor a méhészet például az akác előtt még kipergeti a tavasz elejétől május elejéig  a kaptárban képződött mézet, az a tavaszi virágméz. Ha a környéken nincsen repce, akkor az akác után ismét megjelenhet vegyes virágméz a kaptárakban, másus végétől. ( A repce sajnos azonnal az akác után vagy időben párhuzamosan azzal virágzik, ezért nagyon vigyáznia kell a méhésznek, hogy ne "szennyezze be" az akácmézét a repce.)

A vegyes virágméz összetétele

A vegyes virágmézet a méhek jó esetben az erdők-mezők és a nagy mg-i  táblákat elválasztó fás-virágos sávok-foltok, gyümölcsösök  területérűl gyűjtik be. Sok esetben gyógynövények virágai is belekerülnek, életem egyik legfinomabb vegyes virágmézét egy balatoni CBA-ban vásároltam nyaralás alkalmával, amiben orvosi pemetefű illata volt felfedezhető! Az akác virágzásának elején és végén pergetett mézek persze akácot is tartalmazhatnak. A méhészek szerint ezért a legtöbb jótékony összetevővel rendelkező méz az vegyes virágméz.

Sok esetben Magyarországon nagy naprafrogó méz tartalmú mézeket is vegyes virágméznek adnak el, ezek gyorsan és sárgára kristályosodnak, van egy kis napraforgó virág szaguk. Ez kerülendő nálunk, mivel a naparaforgó is egy  vegyszerterhelt haszonnövény. Ez vonatkozik a repcére is.

A nyár vége felé, leginkább augusztusban, erdei méz vagy mézharmat tartalmú vegyes mézek jelenhetnek meg a kaptárakban. Ezek sötétebbek és karamellás ízűek, nagyon értékes méznek számítanak, nem minden évben hordják a méhek.

Családomnak én mindig vegyes virágmézet adok, mert szeretjük változatosabb ízeiket és több (esetleges) gyógyhatásukat. 

Miért kristályosodik a vegyes virágméz?

Minél több egy nektárban a szőlőcukor (glükóz), annál gyorsabban kristályosodik. Minél több egy mézben a gyümölcscukor (fruktóz), annál lassabban kristályosodik. 

A glükóz-fruktóz aránynak 1:1,3 felett kell lennie ahhoz, hogy a méz hosszabb ideig folyékony maradjon. Az akácmézek esetében ez az arány 1:1,4-1,7 között van, emiatt ezek a mézek nagyon nehezen kristályosodnak.

A repce- és gyümölcsmézek esetében ez az arány 1:1,02-1,16 között van, emiatt ezek a mézek kb. 1 hónap alatt teljesen kikristályosodnak."

Vegyes virágméz 950 g üvegben Ár: 1900 Ft 

Adatok
Cikkszám:
mez00711
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!