Blog
2021.11.17 13:59

A lenmagolaj alfa-linolénsav tartalmának átalakulása EPA és DHA zsírsavvá

Régóta és sokan polemizálnak a lenmagolajban vagy más növényi olajokban található alfa-linolénsav omega-3  valós EPA és DHA tartalmáról. Igen, értjük, a lenmagolaj nem tartalmazza ezeket a hosszú láncú omega-3 zsírsavakat, de szervezetünk bizonyos enzimek segítségével át tudja alakítani a lenmagolaj 18 szénatomos omega-3 tartalmát 20-22 szénatomos EPA és DHA omega-3 zsírsavakká!

A teljes cím ez lett volna, ha odafért volna: A lenmagolaj és más növényi olajok alfa-linolénsav tartalmának átalakulása EPA és DHA zsírsavakká

A cikk részleteit innen fordítottam:

Omega-3: ALA intakes enough for EPA/DPA levels for non-fish eaters?

A cikk lényege nagyon lerövidítve

Az EU-s szervezet? European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) kutatása 14 422 személyt vizsgát (4902 nek mértek zsírsav tartalmat!), 39-78 év között, nőket és férfiakat vegyesen. Halevőket,húsevőket és vegetáriánusokat vizsgáltak. A vizsgálatban omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat fogyasztóknál azt mérték a vérben, hogy mennyi ALA, DHA és EPA található benne, azaz összevetették a PUFA ( polyunsaturatzed fatty acids / többszörösen telítetlen zsírsavak) bevitelének és a vérben mérhető mennyiségének az összefüggését,  a halevők, mindenféle húsevők és a vegetárianusok és vegánok (ők csak növényi olajat visznek be)  csoportjaival.

Eredmények

Az eredmények eléggé meglepőek lettek. Bár a nem halevő húsevők, vegetáriaánusok és vegánok omega-3 bevitele 57-80 %-al alacsonyabb volt, mint a (tengeri) halevőké, a vérükben (plazmában) mért omega – 3 zsírsav mennyisége megközelítette és a DHA tekintetében meg is haladta a halevők EPA, DHA szintjét! Persze azt nem tudjuk, hogy étrendjükben mennyi lenmagolajat vagy más növényi olajat használtak az alanyok..

Amíg az átlagos EPA szint a halevőknél 64,7 mikromól volt, addig a nem halevő húsevőknél  57,1, a vegetáriánusoknál 55,1, míg a vegánoknál 50 mikromól per litert mértek. A DHA tekintetében míg a halevőknél 271 mikromól per liter volt a plazma DHA tartalma, addig nem halevő húsevőké (mindenevők) 241,3, a vegetáriánusoknál 223,5, míg a vegánoknál 286,4 mikromól/l-t mértek. Itt is csak következtetni tudunk, hogy a vegánok mivel kizárják a húsokat, ezért csak növényi zsírsavakkal főznek,sütnek, illetve azokat fogyasztják, ami lehet lenmagolaj, repceolaj, kendermagolaj, napraforgóolaj, stb. .

Tehát a vegán vérében magasabb volt az átlagos! DHA szint, mint a halevőnél! Ez egybecseng azzal, hogy az eddigi kutatások szerint is az emberi szervezet egységnyi ALA-ból több DHA-t tud átalakítani,mint EPA-t.

Vegán- vegetáriánus?

Vegetáriánus az, aki állati húst nem eszik,de tojást, sajtot, tejterméket igen, a vegán semmilyen állati fehérjét nem hajlandó bevinni mindenevő fogazata ellenére…)

Összegzések

Megállapították, hogy termékeny hölgyek akár 2,5-szer több hosszú szénláncú omega-3 zsírsavat tudnak átalakítani ALA-ból, mint a férfiak.

Ez a tanulmány tapasztalati úton mutatta be azt, hogy minél kisebb a hal eeredetű EPA és DHA bevitel, a szervezetünk annál nagyobb mértékben képes ezeket a hosszú szénláncú omega-3 zsírsavakat átalakítani ALA-ból.

Ez az első, nagy számú alanyon elvégzett kísérlet, ami a bevitelt, a státuszt és az ALA/EPA/DHA arányt vizsgálta statisztikai modellek segítségével,  különböző táplálkozási szokások felhasználásával.

A lenmagolaj termékünknél már régóta szereplő átalakítási hatékonysági adatok helyesek!

A cikk felhasználásához csak írásos engedélyünkkel és ide mutató linkkel járulunk hozzá!